Home / SLOVENSKO / V Banskej Bystrici chcú pred malou železničnou stanicou vybudovať park aj prístav pre člny

V Banskej Bystrici chcú pred malou železničnou stanicou vybudovať park aj prístav pre člny

BANSKÁ BYSTRICA 16. novembra (WebNoviny.sk) – V lokalite malej železničnej stanice v blízkosti centra Banskej Bystrice chce mesto vybudovať park. Nový priestor má slúžiť ako oddychová zóna pre obyvateľov, ale aj ako prístav pre člny. O zámere mesta informovala agentúru SITA hovorkyňa primátora Dominika Mojžišová.

Spolupráca so ŽSR

Pozemky chce mesto zameniť so Železnicami Slovenskej republiky (ŽSR), ktorým v súčasnosti patria. „Priestor pri malej železničnej stanici je jedinečný a v meste len ťažko nájdeme lokalitu, ktorá by ho nahradila. Pozemky od železníc nechceme odkúpiť. Podali sme preto žiadosť o zámenu pozemkov a budeme ďalej rokovať. Išlo by o výmenu mestských pozemkov pod železničnou traťou za pozemky, na ktorých by mal vzniknúť parčík,“ objasnil viceprimátor mesta Martin Turčan.

Ak spolupráca samosprávy a Železníc Slovenskej republiky bude úspešná, mesto chce s realizáciou projektu začať čo najskôr. Má rozpracovanú štúdiu, súčasťou ktorej sú aj vizualizácie budúcej oddychovej zóny. Súčasťou štúdie je aj most vo vlastníctve mesta, ktorý vedie ponad Hron a smeruje do centra mesta k Národnej ulici.

Počas zimného obdobia by v parku mohol vzniknúť priestor pre korčuľovanie na ľade. V lete vidí samospráva tento priestor ako oddychovú zónu s možnosťou menších komorných koncertov. Park bude osvetlený a súčasťou by mohla byť aj mobilná kaviareň.

Park má slúžiť najmä obyvateľom a turistom. Bude to zóna v dotyku s riekou, na konci ktorej bude prístav s mólom pre tých, ktorí splavujú Hron. Chceme, aby mali vodáci možnosť zakotviť v našom meste, vystúpiť a navštíviť centrum. Táto lokalita je výnimočná, pretože v blízkosti je Urpín, centrum mesta, hvezdáreň, malá železničná stanica a v budúcnosti by touto lokalitou mala viesť aj cyklotrasa. Oddychová zóna by mala byť ľuďom prístupná počas celého roka,“ povedal primátor Ján Nosko.

Nemôže byť zastavaná

Vytypovaná lokalita patrí k záplavovým zónam, preto nemôže byť zastavaná. Všetko, čo na tomto mieste pribudne, musí byť mobilné, aby v prípade záplav nevznikli zbytočné prekážky. S mobilnými riešeniami súhlasil aj Slovenský vodohospodársky podnik.

Mesto už rokovalo aj s Krajským pamiatkovým úradom, ktorý s projektom súhlasil v prípade, že v lokalite nepribudne žiadna stavba, ktorá by mohla zatieniť kaplnku v blízkosti koľajníc. Pri hľadaní najlepších riešení samospráva komunikovala aj s vodákmi, aby boli zakomponované aj ich potreby, napríklad miesto na vyloženie lodí.

Počíta sa aj s bezbariérovým prístupom k vode. V prípade realizácie projektu nebudú odstránené žiadne stromy, len minimálne množstvo náletových drevín a pribudnú aj ďalšie stromy medzi železnicou a parčíkom.

Viac k témam: park, prístav, stavba, ŽSR Železnice Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – V Banskej Bystrici chcú pred malou železničnou stanicou vybudovať park aj prístav pre člny © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na rýchlostnej ceste R7 horí auto. Na mieste zasahujú hasiči a záchranári (video)

Obmedzený je pravý jazdný pruh, vodičov žiadajú pri prejazde týmto úsekom o zvýšenú opatrnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *