Home / SLOVENSKO / V Banskej Bystrici chcú pred malou železničnou stanicou vybudovať park aj prístav pre člny

V Banskej Bystrici chcú pred malou železničnou stanicou vybudovať park aj prístav pre člny

BANSKÁ BYSTRICA 16. novembra (WebNoviny.sk) – V lokalite malej železničnej stanice v blízkosti centra Banskej Bystrice chce mesto vybudovať park. Nový priestor má slúžiť ako oddychová zóna pre obyvateľov, ale aj ako prístav pre člny. O zámere mesta informovala agentúru SITA hovorkyňa primátora Dominika Mojžišová.

Spolupráca so ŽSR

Pozemky chce mesto zameniť so Železnicami Slovenskej republiky (ŽSR), ktorým v súčasnosti patria. „Priestor pri malej železničnej stanici je jedinečný a v meste len ťažko nájdeme lokalitu, ktorá by ho nahradila. Pozemky od železníc nechceme odkúpiť. Podali sme preto žiadosť o zámenu pozemkov a budeme ďalej rokovať. Išlo by o výmenu mestských pozemkov pod železničnou traťou za pozemky, na ktorých by mal vzniknúť parčík,“ objasnil viceprimátor mesta Martin Turčan.

Ak spolupráca samosprávy a Železníc Slovenskej republiky bude úspešná, mesto chce s realizáciou projektu začať čo najskôr. Má rozpracovanú štúdiu, súčasťou ktorej sú aj vizualizácie budúcej oddychovej zóny. Súčasťou štúdie je aj most vo vlastníctve mesta, ktorý vedie ponad Hron a smeruje do centra mesta k Národnej ulici.

Počas zimného obdobia by v parku mohol vzniknúť priestor pre korčuľovanie na ľade. V lete vidí samospráva tento priestor ako oddychovú zónu s možnosťou menších komorných koncertov. Park bude osvetlený a súčasťou by mohla byť aj mobilná kaviareň.

Park má slúžiť najmä obyvateľom a turistom. Bude to zóna v dotyku s riekou, na konci ktorej bude prístav s mólom pre tých, ktorí splavujú Hron. Chceme, aby mali vodáci možnosť zakotviť v našom meste, vystúpiť a navštíviť centrum. Táto lokalita je výnimočná, pretože v blízkosti je Urpín, centrum mesta, hvezdáreň, malá železničná stanica a v budúcnosti by touto lokalitou mala viesť aj cyklotrasa. Oddychová zóna by mala byť ľuďom prístupná počas celého roka,“ povedal primátor Ján Nosko.

Nemôže byť zastavaná

Vytypovaná lokalita patrí k záplavovým zónam, preto nemôže byť zastavaná. Všetko, čo na tomto mieste pribudne, musí byť mobilné, aby v prípade záplav nevznikli zbytočné prekážky. S mobilnými riešeniami súhlasil aj Slovenský vodohospodársky podnik.

Mesto už rokovalo aj s Krajským pamiatkovým úradom, ktorý s projektom súhlasil v prípade, že v lokalite nepribudne žiadna stavba, ktorá by mohla zatieniť kaplnku v blízkosti koľajníc. Pri hľadaní najlepších riešení samospráva komunikovala aj s vodákmi, aby boli zakomponované aj ich potreby, napríklad miesto na vyloženie lodí.

Počíta sa aj s bezbariérovým prístupom k vode. V prípade realizácie projektu nebudú odstránené žiadne stromy, len minimálne množstvo náletových drevín a pribudnú aj ďalšie stromy medzi železnicou a parčíkom.

Viac k témam: park, prístav, stavba, ŽSR Železnice Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – V Banskej Bystrici chcú pred malou železničnou stanicou vybudovať park aj prístav pre člny © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Korupciu vníma ako závažný problém väčšina Slovákov, po rokoch nedôvery však zaradili políciu na „dobrú“ stranu

Prieskum ďalej ukázal, že viac ako 83 percent respondentov má pocit, že v odhaľovaní korupcie sa nič neurobilo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *