Home / SVET / Zatknutia Navaľného v Rusku boli politicky motivované, rozhodol Európsky súd pre ľudské práva

Zatknutia Navaľného v Rusku boli politicky motivované, rozhodol Európsky súd pre ľudské práva

ŠTRASBURG 15. novembra (WebNoviny.sk) – Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) rozhodol, že početné zatknutia ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného ruskými orgánmi boli politicky motivované. Ruské úrady zatknutiami v rokoch 2012 – 2014 porušili jeho práva a dva prípady boli výslovne zamerané na „potlačenie politického pluralizmu„, vyjadril sa vo štvrtok ESĽP.

Úprava legislatívy

Súd nariadil Rusku, aby Navaľnému zaplatil odškodné 63-tisíc eur a aby upravilo legislatívu tak, aby „náležite zohľadnila základný význam práva na pokojné zhromažďovanie„. Rozhodnutie je konečné a pre Rusko, členský štát Rady Európy, záväzné.

Navaľnyj rozhodnutie súdu privítal s tým, že je to príklad „skutočnej spravodlivosti“ a signál pre mnoho ľudí v Rusku, ktorí čelia svojvoľným zatknutiam za ich politické aktivity.

Nelegálne zatknutia

Súd v súvislosti so zatknutiami Navaľného rozhodol už vlani s tým, že boli nelegálne. O jeho tvrdeniach, že boli politicky motivované však nerozhodol. Ruská vláda aj Navaľnyj sa proti vlaňajšiemu verdiktu odvolali a nové pojednávanie v tejto veci sa začalo na začiatku roka.

Najväčší politický oponent a kritik ruského prezidenta Vladimira Putina čelil obvineniam z podvodu, ktoré boli považované za politickú odplatu za jeho vyšetrovanie korupcie a organizovanie veľkých protivládnych protestov.

Kremeľ ho zvyčajne zavrhuje s tým, že nemá politickú podporu a len robí problémy. Opozičný aktivista za ostatný rok a pol strávil vo väzení viac ako 140 dní.

Viac k témam: Alexej Navaľnyj, Európsky súd pre ľudské práva, odškodné
Zdroj: Webnoviny.sk – Zatknutia Navaľného v Rusku boli politicky motivované, rozhodol Európsky súd pre ľudské práva © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajincom sa podarilo zničiť na okupovanom Kryme štyri ruské raketové systémy S-400

Údery podľa zničili alebo kriticky poškodili aj tri ruské radarové stanice, veliteľské stanovište protivzdušnej obrany a systém velenia a riadenia protivzdušnej obrany Fundament-M.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *