Home / SVET / Prokurátor Saudskej Arábie navrhuje tresty smrti pre podozrivých z vraždy Chášakdžího

Prokurátor Saudskej Arábie navrhuje tresty smrti pre podozrivých z vraždy Chášakdžího

DUBAJ 15. novembra (WebNoviny.sk) – Saudskoarabský generálny prokurátor navrhuje tresty smrti pre piatich podozrivých obvinených z objednania a následného vykonania vraždy novinára Džamála Chášakdžího. Saúd al-Mudžib to vo štvrtok oznámil prostredníctvom stanoviska, ktoré zverejnila Štátna Saudskoarabská tlačová agentúra.

Rozštvrtili jeho telo

Prokurátorov hovorca krátko po zverejnení vyhlásenia na tlačovej konferencii v Rijáde uviedol, že novinárovi vrahovia spustili plány na novinárovo zabitie 29. septembra – tri dni predtým, ako ho na saudskoarabskom konzuláte v tureckom Istanbule zavraždili.

Vrahovia ho v budove konzulátu údajne nadrogovali a zabili, potom rozštvrtili jeho telo a ostatky dali miestnemu spolupracovníkovi, aby sa ich zbavil. V súvislosti s prípadom je vo väzbe 21 ľudí, z toho 11 obvinili a čaká ich súdny proces.

Podľa prokurátorov je najvyššie postaveným predstaviteľom, ktorý stojí za vraždou, bývalý námestník saudskoarabskej tajnej služby Ahmad al-Asírí, ktorého prepustili po nátlaku z Turecka a sveta. Dôverník korunného princa Muhammada bin Salmána čelí obvineniam, ktoré zahŕňajú aj nariadenie núteného návratu Chášakdžího do Saudskej Arábie.

Al-Asírí považoval podľa prokurátorov novinára za hrozbu pre jeho prácu a preto, že ho údajne podporovali skupiny a krajiny nepriateľské voči kráľovstvu. Al-Mudžib ho však neobvinil z objednávky vraždy, čím ďalej dištancoval vrahov od vnútorného kruhu ľudí korunného princa.

Ostatky sa nenašli

Chášakdží, ktorý písal pre americký denník The Washington Post články kritizujúce saudskoarabský fundamentalistický režim a osobu korunného princa Muhammada bin Salmána, zmizol 2. októbra, keď si šiel do budovy konzulátu vyzdvihnúť dokumenty potrebné na svadbu s jeho tureckou snúbenicou.

Jeho ostatky sa nenašli. Saudská Arábia potvrdila turecké tvrdenia, že z kráľovstva do Istanbulu priletelo 15-členné vražedné komando a to zabilo Chášakdžího.

Podľa tureckého ministra zahraničných vecí Mevlüta Čavušoglua bolo oznámenie saudskoarabských prokurátorov nedostatočné. „Chcem povedať, že niektoré z týchto vysvetlení nepovažujeme za uspokojivé,“ povedal šéf tureckej diplomacie s tým, že je potrebné, aby odhalili objednávateľov vraždy.

Tento proces nemôže byť takto uzavretý,“ uviedol. Trval tiež na tom, aby podozrivých, ktorých zadržali v Saudskej Arábii, súdili v Turecku a pripomenul, že saudskoarabskí prokurátori tiež neodhalili, kde sú Chášakdžího ostatky.

Viac k témam: Džamál Chášakdží, Muhammad bin Salmán, vražda novinára
Zdroj: Webnoviny.sk – Prokurátor Saudskej Arábie navrhuje tresty smrti pre podozrivých z vraždy Chášakdžího © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *