Home / SLOVENSKO / Košické Kino Úsmev chce obnoviť kinosálu Impulz, film si v nej pozrie dvadsať ľudí

Košické Kino Úsmev chce obnoviť kinosálu Impulz, film si v nej pozrie dvadsať ľudí

KOŠICE 13. novembra (WebNoviny.sk) – Košickému kinu Úsmev pre lepšie fungovanie chýba druhá kinosála – Kino Impulz. Priaznivci filmového umenia zo združenia Cinefil sa ju rozhodli zrekonštruovať a na dofinancovanie celej premeny začínajú zbierku.

Celkové náklady na rekonštrukciu, ako informovala za Cinefil Barbora Tóthová, sú približne 30 000 eur. Dve tretiny nákladov tvorí vlastný vklad združenia a zvyšných 10 000 eur by chceli dofinancovať práve verejnou zbierkou.

Kinosála Impulz

Kampaň sa začala na portáli hithit.com a za finančný príspevok môžu prispievatelia získať viacero zaujímavých a originálnych odmien – napríklad autorský plagát či tašku s logom nového Impulzu, netradičnú prechádzku po zaniknutých kinách s košickým sprievodcom Milanom Kolcunom, alebo účasť na otvorení nového kina v apríli 2019, romantický večer pre dvoch s filmom a vínom či festivalové cinepassy na Art Film Fest Košice.

Impulz bola kedysi malá, 20-miestna sála v kine Úsmev, ktorej červené sedačky a umelé kvety na bielych stenách si ešte možno mnohí pamätajú. Uvádzačky v rovnošate vám pred filmom doniesli čaj či kávu zadarmo, premietali sa rôzne béčkové filmy. V roku 2016, keď združenie Cinefil prevzalo budovu kina, kinosála Impulzu bola už len miestnosť bez využiteľného vybavenia,“ priblížil situáciu riaditeľ Úsmevu Lukáš Berberich.

Filmoví nadšenci chcú kinu Impulz prinavrátiť pôvodnú funkciu a obnoviť jeho zašlú slávu. Na pomoc si opäť prizvali architektonické štúdio zerozero, s ktorým spolupracovali na znovuotvorení kina. Architekti vytvorili návrh novej sály s kapacitou 20 miest na sedenie, s pohodlnými sedačkami a moderným technologickým vybavením.

Kino Úsmev

V roku 2012 v Košiciach prestalo fungovať posledné kamenné kino v centre mesta – kino Úsmev, v ktorom sa premietalo od roku 1929. Združenie Cinefil vypracovalo projekt Kino Úsmev – Centrum audiovizuálnej kultúry. Projekt navrhoval postupne vytvoriť a prevádzkovať digitalizovanú kinosálu, kaviareň, ateliéry a filmové štúdio.

Začalo sa dlhé vyjednávanie s vedením mesta Košice o prenájme opusteného Úsmevu a po troch rokoch sa im v roku 2015 podarilo získať kino od mesta na 15 rokov za symbolický prenájom jedno euro ročne s tým, že sa zaviazali kino zrekonštruovať a premeniť ho na plánované Centrum audiovizuálnej kultúry. V júni 2016 sa v Úsmeve spustila denná prevádzka s rekonštruovanou kaviarňou a digitalizovanou kinosálou.

Viac k témam: kino, Úsmev
Zdroj: Webnoviny.sk – Košické Kino Úsmev chce obnoviť kinosálu Impulz, film si v nej pozrie dvadsať ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prestaňte šíriť strach, vyzval Korčok. Pellegrini sa odmieta dištancovať od vyjadrení Šutaja Eštoka o zatiahnutí Slovenska do vojny

Pellegrini sám na svojom facebookovom profile vyhlásil, že on chce byť prezidentom mieru a nie vojny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *