Home / SLOVENSKO / Aktualizované: Organizátorov protestov Za slušné Slovensko vypočúva NAKA

Aktualizované: Organizátorov protestov Za slušné Slovensko vypočúva NAKA

aktualizované 13. novembra, 13:29

BRATISLAVA 13. novembra (WebNoviny.sk) – Policajný vyšetrovateľ predvolal osoby, ktoré mohli byť podľa trestného oznámenia zneužité, čiže svojím spôsobom poškodené. Dal im oznámenie k nahliadnutiu.

Požiadal ich o doplnenie informácií, a to o nazretie do výpisu z účtov za účelom vyhodnotenia pravdivosti trestného oznámenia. Polícia tak na svojom facebooku reagovala na medializované informácie o vypočúvaní organizátorov iniciatívy Za slušné Slovensko.

Vyjadrenie Lučanského

„Zverejnené informácie o údajnom vyjadrení vyšetrovateľa, že ´celú vec by som hodil do koša´ považuje dotknutý policajt za vymyslené. Nikdy sa takto nevyjadril a svoj postup v uvedenej veci realizuje ako procesne samostatný. Rovnako akýkoľvek vplyv na rozhodnutie a postup policajtov NAKA vylúčil aj riaditeľ agentúry. Vzhľadom na prebiehajúce úkony nebudeme k veci poskytovať bližšie informácie,“ píše sa vo vyhlásení k anonymnému podaniu z možnej korupčnej trestnej činnosti doposiaľ nespresnených osôb. Zároveň pripomenuli aj stanovisko šéfa polície Milana Lučanského.

„Nie je reálne, aby som vedel o každom trestnom oznámení, nepoznám ani toto. Polícia je však povinná každé trestné oznámenie preveriť, v rámci svojich zákonných možností si dám zistiť bližšie informácie. Do postupu vyšetrovateľa však zasahovať nemôžem, je procesne samostatný,“ uviedol Lučanský.

Anonymné trestné oznámenie

Organizátori demonštrácií Za slušné Slovensko chodia posledné dni na výsluchy na Národnú kriminálnu agentúru. Ako v utorok informoval Denník N, vyšetrovateľ protikorupčnej jednotky Peter Jakubík ich predvoláva na výsluch vo veci „korupcia a iné“.

Na výsluchu už podľa denníka boli Juraj Šeliga, Karolína Farská, Katarína Nagy Pazmány, Táňa Sedláková a Veronika Bruncková. Vo štvrtok ich majú nasledovať ďalší.

„Vyšetrovateľ im oznámil, že na nich niekto podal anonymné trestné oznámenie, že organizovali štátny prevrat a platí ich George Soros,“ informuje denník.

Koná na príkaz riaditeľa NAKA

„Vyšetrovateľ nám povedal, že on by to hodil do koša, ale na príkaz riaditeľa NAKA musí konať,“ povedal denníku Šeliga. Denník N pripomína, že riaditeľom NAKA je Peter Hraško, človek blízky exministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) a Tiborovi Gašparovi.

„Hraška po nástupe do funkcie kritizoval policajný prezident Milan Lučanský. Policajný prezident povedal, že Hraška odstavil od informácií vo veci vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka. K vypočúvaniu organizátorov protestov sa zatiaľ Lučanský nevyjadril. Nie je tak jasné, či o tom vedel,“ píše denník.

Vyšetrovateľ podľa denníka od organizátorov protestov Za slušné Slovensko žiadal výpisy zo súkromných účtov a pýtal sa, či sú ochotní ich dobrovoľne ukázať. Iniciatíva Za slušné Slovensko teraz pripravuje vyhlásenie.

Viac k témam: korupcia, Milan Lučanský, NAKA Národná kriminálna agentúra, Polícia SR, Robert Kaliňák, Za slušné Slovensko
Zdroj: Webnoviny.sk – Aktualizované: Organizátorov protestov Za slušné Slovensko vypočúva NAKA © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Michelkov návrh ohrozuje činnosť Fondu na podporu umenia. Vyhlásenie pre poslancov podpísali desiatky odborníkov

Platforma tvrdí, že počas výboru sa k návrhu nemohli vyjadriť prítomní zástupcovia odbornej obce a ani samotný riaditeľ FPU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *