Home / KULTÚRA / Knihy / Zomrel slávny tvorca komixov Stan Lee. Je autorom Spider-Mana, Hulka alebo X-Mena

Zomrel slávny tvorca komixov Stan Lee. Je autorom Spider-Mana, Hulka alebo X-Mena

LOS ANGELES 12. novembra (WebNoviny.sk) – Vo veku 95 rokov zomrel v pondelok v Spojených štátov slávny tvorca komiksov Stan Lee, autor niektorých z najznámejších komiksov histórie ako napríklad Spider-Man, Hulk alebo X-Men.

Lee zomrel v nemocnici v Los Angeles, o jeho úmrtí informoval Kirk Schenck, právny zástupca autorovej dcéry J.C. Lee.

Vytvoril stovky komixov

Stan Lee vstúpil do sveta komiksu v 60. rokoch minulého storočia a priblížil komiksových superhrdinov širokým masám, najmä deťom a mládeži. Podľa kritikov bol tiež prvým autorom komiksov, ktorý komiksových hrdinov „poľudštil“ tým spôsobom, že im často prisudzoval už nielen kladné a chvályhodné vlastnosti. Podľa agentúry Associated Press (AP) priniesol do sveta komiksu tiež komplikovanejší príbeh a zápletku, hovorovejší jazyk, satiru, prvky science fiction a v niektorých prípadoch až filozofický rozmer.

Stan Lee vytvoril stovky komiksov, nikto – vrátane jeho samého – však nevie, koľko presne. „Napísal som toho tak veľa, že naozaj neviem koľko. Mohli ich byť stovky, mohli ich byť tisíce,“ vyhlásil Lee ešte v roku 2006.

Viaceré diela boli sfilmované

Myslím si, že každého fascinujú veci, ktoré presahujú život. Všetci vyrastáme s hrdinami, strašidlami a bosorkami. Potom trochu vyrastieme a sme už príliš starí na to, aby sme čítali rozprávky. Ale myslím si, že nikdy nás neopustí vášeň pre tento druh vecí, pre veci, ktoré presahujú život a sú magické,“ zdôveril sa so svojím vzťahom k literatúre a komiksom Stan Lee.

Viaceré z jeho diel sa stali námetmi na celovečerné filmy, veľkým hitom bolo filmové spracovanie komiksu X-Men (2000) a tiež Spider-Man (2002).

Viac k témam: Stan Lee, úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zomrel slávny tvorca komixov Stan Lee. Je autorom Spider-Mana, Hulka alebo X-Mena © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Zomrel Milan Kundera, česko-francúzsky autor svetoznámych románov

V roku 1975 po ponuke z Univerzity v Rennes odišiel z Československa do Francúzska, odkiaľ sa už nevrátil.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *