Home / EKONOMIKA / Finančná skupina J&T zaplatí pokutu viac ako pol milióna eur za spôsob prevzatia firmy Panta Rhei

Finančná skupina J&T zaplatí pokutu viac ako pol milióna eur za spôsob prevzatia firmy Panta Rhei

BRATISLAVA 12. novembra (WebNoviny.sk) – Finančná skupina J&T dostala od Protimonopolného úradu SR (PMÚ) pokutu 600 tis. eur za spôsob, akým prevzala predajcu kníh Panta Rhei. Informoval o tom úrad s tým, že rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť 2. novembra tohto roku.

Pokutu vyše 7,5 tis. eur dostal aj Ladislav Bödők, ktorý bol dovtedy výlučným vlastníkom siete Panta Rhei a na transakcii sa teda takisto zúčastnil.

Neoznámili koncentráciu podnikov

Podľa PMÚ účastníci konania porušili zákon o ochrane hospodárskej súťaže tým, že neoznámili spomínanú koncentráciu, na základe ktorej mali Panta Rhei vlastniť spoločne J&T aj Ladislav Bödők.

„Zákon tiež porušili tým, že vykonávali práva a povinnosti vyplývajúce z tejto koncentrácie predtým, ako bolo úradom o nej právoplatne rozhodnuté, pričom došlo k nadobudnutiu obchodného podielu v spoločnosti Panta Rhei zo strany podnikateľa J&T Finance Group a k následnému výkonu spoločnej kontroly účastníkov konania nad touto spoločnosťou,“ uvádza v rozhodnutí úrad.

Pokutu znížili o polovicu

PMÚ pritom už v roku 2012 začal prešetrovanie v súvislosti s medializovanými informáciami ohľadom predaja spoločnosti Panta Rhei. Vtedy zistil, že podiel vo firme nadobudla spoločnosti Diversified Retail Company a preto ďalej zisťoval, či nešlo o koncentráciu, ktorú mali účastníci úradu oznámiť.

„Obaja účastníci konania, vzhľadom na prezentované závery úradu, pristúpili k urovnaniu, pričom výsledkom tohto procesu bolo zníženie pokuty o 50 %,“ dodáva PMÚ s tým, že rozhodnutie je konečné a úrad očakáva vykonanie nápravy vo forme dodatočného oznámenie uvedenej koncentrácie.

Viac k témam: J&T banka, Panta Rhei, PMÚ Protimonopolný úrad
Zdroj: Webnoviny.sk – Finančná skupina J&T zaplatí pokutu viac ako pol milióna eur za spôsob prevzatia firmy Panta Rhei © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poslanci schválili nový zákon o ochrane spotrebiteľa. Zmeny čakajú zákazníkov aj obchodníkov 

Nový zákon by mal platiť od júla tohto roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *