Home / Veda a technika / Slovenka Musilová bude viesť všetky budúce simulované vesmírne misie NASA na Havaji

Slovenka Musilová bude viesť všetky budúce simulované vesmírne misie NASA na Havaji

BRATISLAVA 12. novembra (WebNoviny.sk) – Slovenská astrobiologička Michaela Musilová bude viesť všetky budúce simulované vesmírne misie na stanici na Havaji.

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) tento rok zrušil šiestu simulovanú misiu na Mars. Majiteľ stanice na Mauna Loa, od ktorého si NASA zariadenie prenajímala, sa rozhodol využiť pauzu v dlhodobých simulovaných misiách pre umožnenie výskumu spojeného s misiami na Mesiac.

Dáta použijú študenti v záverečných prácach

Musilovej, ktorú poznal z čias šiestej NASA misie, ponúkol úlohu riaditeľky všetkých budúcich misií, ktoré sa budú konať na havajskej stanici. Prvé simulované misie na Mesiac sú plánované na koniec tohto mesiaca. Musilovú tiež požiadali, aby viedla simulovanú misiu na Mesiac organizovanú Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) vo februári 2019.

Aj naďalej plánujem spájať svoje aktivity a svoj výskum so Slovenskom. Na šiestu NASA misiu mal pôvodne putovať slovenský rover, ktorý bol kompletne vyvinutý na Slovensku firmou RoboTech Vision s.r.o. v spolupráci so Slovenskou organizáciou pre vesmírne aktivity (SOSA). Namiesto toho bude rover súčasťou ESA misie budúci rok a v novembri tohto roku bude otestovaný v ESA stredisku ESTEC v Holandsku. Rover má pomôcť mojej posádke s niekoľkými vedeckými a technickými prácami, vrátane snímania terénu pre vedecké účely a zberu vzoriek. Dáta z rovera budú k dispozícii pre študentov Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave (FEI STU) pre ich bakalárske a diplomové práce,“ uviedla Michaela Musilová, ktorá pôsobí ako hosťujúca profesorka na Ústave jadrového a fyzikálneho inžinierstva (ÚFJI) na FEI STU.

Prednášky zo simulovanej stanice

Plánuje spraviť aj niekoľko prednášok na FEI STU zo simulovanej stanice pred, počas a po misii. Budú súčasťou plánovaného vyučovania kozmického inžinierstva na univerzite.

Misie sa tiež zúčastní experiment, ktorý vyhrá v druhom kole súťaže Misia Mars, ktorú organizovali Slovenské Elektrárne v spolupráci so SOSA. Finále tejto súťaže sa odohrá 12. decembra v Energolande. Najlepších päť tímov stredoškolských študentov z celého Slovenska bude prezentovať svoje experimenty pred odbornou porotou. Na konci podujatia budú vyhlásení víťazi, ktorí budú mať päť týždňov na prípravu experimentu pre ESA misiu,“ dodala Musilová.

Počas misie budú môcť dávať pokyny posádke o tom, ako majú realizovať experiment a neskôr budú môcť využiť dáta z experimentu na škole.

Pozorovanie vzťahov v posádke

NASA misia číslo 6 mala trvať osem mesiacov – od 15. februára do 14. októbra 2018. Mala sa konať 2500 metrov nad morom na sopke Mauna Loa na Havajských ostrovoch, kde je terén veľmi podobný povrchu Marsu. Štvorčlenná posádka mala byť po celý čas uzatvorená v dóme s priemerom jedenásť metrov.

Okrem dómu bol k dispozícii aj sklad, kde sa nachádzali zásoby vysušeného astronautského jedla, vody a iných dôležitých zásob potrebných pre prežitie na „Marse“ počas ôsmich mesiacov. Von do terénu mohli takzvaní „marsonauti“ ísť len v simulovaných skafandroch.

NASA a výskumníci z celého sveta chceli pozorovať, ako sa vyvíjajú vzťahy v posádke a s riadiacim centrom na „Zemi“ počas náročných podmienok misie. Okrem psychologického výskumu sa na misii malo robiť približne 20 rôznych výskumných vedeckých a technologických projektov, ktoré mala Musilová na starosti. Po zranení jedného člena misie a odchode ďalšieho kolegu však misiu napokon zrušili.

Výskumníčka a profesorka

Organizátori pôvodne plánovali aj ďalšiu misiu číslo 7 neskôr v tomto roku. Spustili nábor nových členov a preto Musilová musela zostať pracovať v USA. Keby odišla, prepadli by jej víza a nemohla by sa vrátiť absolvovať ďalšiu misiu počas nasledujúcich dvoch rokov.

Počas tohto obdobia pracovala ako hosťujúci výskumník pre kanadsko-francúzsko-havajské observatórium, ktoré je súčasťou medzinárodných Mauna Kea observatórií na Havajských ostrovoch. Popri tom naďalej pôsobila ako hosťujúca profesorka na ÚFJI, FEI STU ako aj predsedníčka SOSA.

Informácie agentúre SITA poskytla Michaela Musilová.

Viac k témam: Havaj, Michaela Musilová, NASA, simulovaná misia na Mars
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenka Musilová bude viesť všetky budúce simulované vesmírne misie NASA na Havaji © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Európsky teleskop Euclid úspešne vyslali za objavovaním tajomného temného vesmíru

Euclid mal pôvodne štartovať na ruskej rakete z Francúzskej Guyany v Južnej Amerike, hlavného európskeho kozmodrómu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *