Home / EKONOMIKA / Bankovníctvo / Možnosť vyhlásiť osobný bankrot volia častejšie muži, počet skrachovaných Slovákov stúpa

Možnosť vyhlásiť osobný bankrot volia častejšie muži, počet skrachovaných Slovákov stúpa

BRATISLAVA 10. novembra (WebNoviny.sk) – V októbri tohto roka zbankrotovalo na Slovensku 1 362 obyvateľov, ich počet v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vzrástol o 7,08 %.

V medziročnom porovnaní bolo v októbri tohto roka vyhlásených o 57,27 % viac osobných bankrotov, než v rovnakom období vlaňajška s 866 osobnými bankrotmi. Vyplýva to z analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau, ktorá spravuje úverové registre bankových i nebankových inštitúcií.

Očakávaný jav

Od začiatku tohto roka do 31. októbra 2018 bolo na Slovensku vyhlásených 11 610 osobných bankrotov, čo je až o vyše 120 % viac ako za celý rok 2017.

Vlaňajšia úprava konkurznej legislatívy výrazne zjednodušila spôsob oddlženia ľudí formou osobného bankrotu, preto výrazný nárast ich počtu v tomto roku je v podstate očakávaným javom. Závažnejší je však fakt, že štyridsiatnici, ktorí dlhodobo predstavujú najpočetnejšiu skupinu dlžníkov s vyhlásenými osobnými bankrotmi, sú najmä u mužov dobiehaní dlžníkmi vo veku 30 – 39 rokov,“ upozornila hlavná analytička CRIF SK Jana Marková.

V októbri tohto roka bolo najviac osobných bankrotov vyhlásených v Banskobystrickom kraji – 305, najmenej v Trnavskom kraji – 72. Z dlhodobých štatistík spoločnosti CRIF SK vyplýva, že od roku 2006, keď na Slovensku začal platiť inštitút osobného bankrotu, do konca októbra 2018 bolo u nás vyhlásených 19 767 osobných bankrotov.

V októbri 2018 bolo na Slovensku vyhlásených 1 362 osobných bankrotov, čo je po rekordnom máji s 1 390 osobnými bankrotmi ich druhý najväčší počet v jednom mesiaci v tomto roku.

Mužov bolo viac

Z celkového počtu osobných bankrotov, ktoré súdy vyhlásili v októbri vyplýva, že oddlženie formou konkurzu si zvolilo 1 355 dlžníkov (99,49 %), pre oddlženie formou splátkového kalendára sa rozhodlo 7 dlžníkov (0,51 %). Až 94,20 % osobných bankrotov bolo vyhlásených na majetok nepodnikajúcich fyzických osôb a 5,80 % ich bolo vyhlásených na majetok podnikajúcich fyzických osôb.

Na mužov pripadalo 808 (59,32 %) a na ženy 554 (40,68 %) bankrotov. Medzi mužmi, ktorí zbankrotovali v októbri 2018, malo 4,08 % dlžníkov vysokoškolské vzdelanie, medzi ženami malo vysokoškolské vzdelanie 3,43 % dlžníčok.

Spoločnosť CRIF – Slovak Credit Bureau zabezpečuje na Slovensku prevádzku slovenských úverových registrov, bankového a nebankového, prostredníctvom ktorých si banky a stavebné sporiteľne, resp. leasingové a splátkové spoločnosti overujú bonitu a schopnosť svojich klientov splácať budúce záväzky. Spoločnosť bola založená v máji 2004, jej jediným akcionárom je medzinárodná skupina CRIF, ktorá je štvrtý najväčší prevádzkovateľ úverových registrov a systémov pre podporu úverového rozhodovania na svete.

Viac k témam: bankrot, CRIF – Slovak Credit Bureau, osobný bankrot
Zdroj: Webnoviny.sk – Možnosť vyhlásiť osobný bankrot volia častejšie muži, počet skrachovaných Slovákov stúpa © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dolár mierne oslabil oproti jenu aj voči euru, Fed zrejme zníži svoju hlavnú úrokovú sadzbu

Oproti japonskému jenu dolár klesol na 107,88 JPY/USD z piatkovej úrovne 107,90 JPY/USD.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *