Home / SLOVENSKO / Lajčák rokoval s kľúčovými predstaviteľmi OBSE o situácii v regióne južného Kaukazu

Lajčák rokoval s kľúčovými predstaviteľmi OBSE o situácii v regióne južného Kaukazu

BRATISLAVA 9. novembra (WebNoviny.sk) – Delegáciu kľúčových predstaviteľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorí sa zaoberajú situáciou v regióne južného Kaukazu, dnes prijal šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

Členmi delegácie boli traja spolupredsedovia Minskej skupiny – Stéphane Visconti, Igor Popov a Andrew Schofer, osobný predstaviteľ úradujúceho predsedu OBSE pre konflikt v zodpovednosti Minskej konferencie (Náhorný Karabach) Andrzej Kasprzyk a vedúci plánovacej skupiny vysokej úrovne OBSE pre tento konflikt, plukovník Vladimír Minárik.

Znižovanie napätia

Dnešné rokovania boli súčasťou pracovných stretnutí pred prevzatím predsedníctva SR v OBSE v roku 2019, pričom snaha o riešenie konfliktov v regióne južného Kaukazu prirodzene figuruje medzi hlavnými témami, ktorými sa chce SR počas svojho mandátu zaoberať. Informoval o tom tlačový odbor rezortu.

Dôraz budeme klásť na mechanizmy a procesy zamerané na znižovanie napätia a zlepšenie postavenia obyvateľstva poznačeného konfliktmi,“ uviedol Lajčák.

Posúdili možné scenáre

Partneri prediskutovali aktuálnu situáciu v Arménsku a Azerbajdžane, vrátane Náhorného Karabachu, ako aj identifikovanie možností medzinárodného spoločenstva pri regulovaní súčasného stavu. Zároveň posúdili možné scenáre ďalšieho vývoja situácie v závislosti na výsledkoch decembrových parlamentných volieb v Arménsku.

Naše predsedníctvo aktívne podporí existujúce formáty zaoberajúce sa znižovaním napätia a hľadaním riešenia zmrazených a pretrvávajúcich konfliktov, vrátane činnosti spolupredsedov Minskej skupiny a osobitných predstaviteľov,“ informoval predstaviteľov OBSE šéf slovenskej diplomacie.

Viac k témam: Andrzej Kasprzyk, Azerbajdžan, diplomati, Miroslav Lajčák, Organizáca pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE)
Zdroj: Webnoviny.sk – Lajčák rokoval s kľúčovými predstaviteľmi OBSE o situácii v regióne južného Kaukazu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *