Home / SLOVENSKO / Slovákov čakajú komunálne voľby, v Banskobystrickom kraji budú voliť 513 starostov a primátorov

Slovákov čakajú komunálne voľby, v Banskobystrickom kraji budú voliť 513 starostov a primátorov

BANSKÁ BYSTRICA 9. novembra (WebNoviny.sk) – Ľudia si v sobotňajších komunálnych voľbách v Banskobystrickom kraji budú voliť 513 starostov a primátorov. Do obecných a mestských zastupiteľstiev si vyberú aj 3 270 poslancov, čo je o 13 menej, ako je celkový počet voliteľných miest, lebo v šiestich obciach sa nenašlo dosť záujemcov.

V obci Dubno v okrese Rimavská Sobota a v Michalkovej v okrese Zvolen sa voľby nebudú konať, lebo sa v nich nenašli záujemcovia o kreslá starostov, ani o funkcie poslancov. Okrem starostov malo byť v Dubne volených päť poslancov a v obci Michalková traja.

Čierny Balog s troma kandidátmi

Dostatočný počet záujemcov o poslanecké kreslá sa nenašiel aj v jednom meste a troch obciach Banskobystrického kraja. V okrese Žiar nad Hronom v Novej Bani chýba jeden kandidát do celkového počtu 13 poslancov a v obci Slaská kandidujú len štyria z piatich potrebných kandidátov na poslancov.

V Čiernom Balogu v okrese Brezno kandidujú len traja kandidáti, pričom sa majú voliť štyria poslanci a v obci Tajov pri Banskej Bystrici chýbajú do voleného počtu piatich poslancov až dvaja kandidáti.

V Banskej Bystrici sa bude voliť 31 poslancov

V krajskom meste Banskobystrického kraja si budú voliči v sobotných komunálnych voľbách vyberať zo štyroch kandidátov. O priazeň občanov Banskej Bystrice sa uchádza súčasný primátor Ján Nosko ako nezávislý kandidát (NEKA) s podporou strany Smer – sociálna demokracia a Slovenskej národnej strany.

O kreslo primátora má záujem zabojovať aj ekonóm a poslanec mestského zastupiteľstva Igor Kašper, ktorého nominovala koalícia strán SaS, OĽaNO, KDH, Sme Rodina – Boris Kollár a Progresívne Slovensko. Tretím záujemcom je občiansky aktivista kandidát strany NAJ – nezávislosť a jednota Peter Peuker a posledným znalec v oblasti lesníctva Jozef Sásik za Slovenskú ľudovú stranu Andreja Hlinku.

Ako agentúru SITA informoval zapisovateľ Mestskej volebnej komisie v Banskej Bystrici Karol Langstein, komisia oficiálne zaregistrovala okrem štyroch kandidátov na primátora aj 117 kandidátov na poslancov. Do Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Banskej Bystrici budú ľudia voliť 31 poslancov v siedmich volebných obvodoch.

O post primátora bojuje aj súčasná primátorka

V Banskobystrickom kraji sú okrem krajského mesta štyri okresné mestá s počtom obyvateľov nad 20-tisíc. Vo Zvolene sa o post primátora uchádzajú piati kandidáti: súčasná primátorka Lenka Balkovičová (NEKA), súkromný podnikateľ Miroslav Kusein (NEKA), riaditeľ letiska Sliač Roland Schaller (NEKA), podnikateľ Ivan Sitár (Kotleba – ľudová strana naše Slovensko) a publicista Matej Snopko (NEKA).

Primátorom Lučenca chcú byť traja kandidáti: súčasná primátorka Alexandra Pivková (NEKA), advokátka Renáta Endrődyová (NEKA) a výsluhový dôchodca Boris Bodnár (Komunistická strana Slovenska).

V Rimavskej Sobote vyzvali kandidujúceho aktuálneho primátora Jozefa Šimka (NEKA) traja záujemcovia: manažér Radovan Ceglédy (NEKA s podporou OĽaNO, NOVA, OKS, SNS, PS), Róbert Zagyi (NEKA) a stredoškolský učiteľ Viliam Vaš (KDH). V Brezne kandiduje iba jeden kandidát, ktorým je súčasný primátor Tomáš Abel (NEKA).

Voľby do orgánov samospráv obcí sa uskutočnia v sobotu 10. novembra od 7:00 do 22. hodiny.

 

Viac k témam: komunálne voľby 2018 na Slovensku
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovákov čakajú komunálne voľby, v Banskobystrickom kraji budú voliť 513 starostov a primátorov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Cyklista neprežil zrážku s autom medzi Skalicou a Holíčom, polícia apeluje na používanie reflexných prvkov (foto)

Starší muž zraneniam na mieste podľahol.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *