Home / SLOVENSKO / Bugár upozornil na nárast nenávisti a poloprávd pred eurovoľbami, hovoril aj o kríze na Slovensku

Bugár upozornil na nárast nenávisti a poloprávd pred eurovoľbami, hovoril aj o kríze na Slovensku

BRATISLAVA 8. novembra (WebNoviny.sk) – Tak ako v iných voľbách, ktoré sa uskutočnili v európskych štátoch, či v USA, musíme aj pred eurovoľbami v máji 2019 počítať podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára s nárastom nenávisti, poloprávd a výmyslov.

Ako povedal na kongrese Európskej ľudovej strany (EPP), tie môžu byť organizované zo zahraničia, najmä od nášho veľkého suseda z východu, a budú sa usilovať zvrátiť verejnú mienku v prospech tých, ktorí chcú rozklad európskej a transatlantickej spolupráce.

Ľavicové a pravicové

„Je jasné, komu to vyhovuje, Európska únia a občania našich štátov to nie sú celkom určite. O tomto musíme nasledujúce mesiace s ľuďmi doma hovoriť a veľmi poctivo im to vysvetľovať,“ vyhlásil Bugár pred kolegami z EPP.

Kedysi sa politické strany podľa predsedníčky Zahraničného výboru NR SR Kataríny Cséfalvayovej, ktorá spolu s Bugárom zastupuje Most-Híd v EPP, delili v prvom rade na ľavicové a pravicové.

„Myslím, že v dnešnom svete to už nie je to najdôležitejšie. Deliaca línia súčasnej politiky v Európskej únii prebieha medzi nacionalistami a zástancami hlbšej európskej spolupráce. V globálnom meradle medzi populistami a podporovateľmi zodpovednej a otvorenej politiky. Voľby do Európskeho parlamentu budú presne o tomto. Umiernené politické sily, ktoré doteraz reprezentovali Európsku úniu a mali väčšinu v Európskom parlamente – teda my ľudovci a európski socialisti, potrebujú presvedčiť voličov, že budúcnosť je v spolupráci, v tom, čo overene funguje, a nie v experimentoch,“ uviedla Cséfalvayová.

Kríza politických strán na Slovensku

Bugár hovoril aj o kríze politických strán, ktorú zažívame aj u nás na Slovensku. „Štandardné stredo-pravé strany sa v našom parlamente zredukovali. Dnes je jedinou stranou, ktorá politiku EPP zastupuje v Národnej rade Slovenskej republiky, práve Most-Híd. Zaznamenávame nástup rôznych zoskupení, ktoré vlastne nie sú ani politickými stranami, a s tým spojeného bezbrehého populizmu a protieurópskych nálad,“ zdôraznil s tým, že aj preto sa pred dvoma rokmi v Moste-Híd rozhodli urobiť niečo, čo možno nebolo mnohým sympatické, a vstúpili do vládnej koalície so stredo-ľavou politickou stranou, nie veľmi populárnou v našom politickom spektre.

„Dôležitý bol ale pre nás záujem Slovenska a Európy a s tým spojený proeurópsky kurz zahraničnej politiky Slovenskej republiky, keďže u niektorých politických strán, ktoré sa rady označujú ako stredo-pravé, práve toto absentovalo,“ konštatoval.

Viac k témam: Béla Bugár, Európska ľudová strana (EPP), Katarína Cséfalvayová
Zdroj: Webnoviny.sk – Bugár upozornil na nárast nenávisti a poloprávd pred eurovoľbami, hovoril aj o kríze na Slovensku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Druhý proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Kováčikom bude pokračovať v máji

Na májovom pojednávaní by mal Dušan Kováčik predniesť svoju záverečnú reč.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *