Home / SVET / Orbánov Fidesz sa zaviazal k dodržiavaniu ľudských práv, inak mu hrozí „vyhadzov“

Orbánov Fidesz sa zaviazal k dodržiavaniu ľudských práv, inak mu hrozí „vyhadzov“

HELSINKI 7. novembra (WebNoviny.sk) – Strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána sa v utorok zaviazala k tomu, že bude bojovať za „ľudskú dôstojnosť, slobodu, demokraciu, rovnosť, právny štát a dodržiavanie ľudských práv“.

Aj túto formuláciu obsahuje takzvaná „krízová rezolúcia“, ku ktorej sa pripojil aj Fidesz na dvojdňovom rokovaní Európskej ľudovej strany (EPP), najsilnejšej frakcie v Európskom parlamente (EP, ktoré sa koná v Helsinkách. Rezolúciu pripravilo vedenie EPP práve preto, aby zistilo, na akej strane stojí Orbán a jeho Fidesz, strana, ktorú niektorí predstavitelia EPP navrhujú z tohto zoskupenia vyhodiť ako odpoveď na Orbánove autokratické sklony a nedemokratické vyhlásenia.

V rezolúcii sa okrem iného uvádza, že európske hodnoty sú v týchto časoch „nebývalým spôsobom ohrozované“ a že populizmus a krajný nacionalizmus „predstavujú najväčšiu hrozbu pre slobodu a demokraciu v Európe od pádu Železnej opony“.

„Ak to Orbán podpíše, zostáva v strane (EPP – pozn. SITA), ale musí držať jej líniu a prestať rozprávať o neliberálnej demokracii, čo je nezmysel. Ak to nepodpíše, vypadáva,“ povedal ešte pred prijímaním rezolúcie fínsky expremiér Alexander Stubb.

Práve Stubb je jedným z dvoch vážnych záujemcov o kandidatúru za EPP na post budúceho šéfa Európskej komisie. Druhým je nemecký politik Manfred Weber, ktorý sa na rozdiel od Stubba radí ku konzervatívnejšiemu krídlu v EPP a okrem iného dlhodobo presadzuje zachovanie dobrých vzťahov s Fideszom.

Rezolúciu o ľudských právach bez váhania podporila aj Rakúska ľudová strana (ÖVP) rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza, napriek tomu, že aj ona to má v klube EPP „nahnuté“, odkedy zobrala do vlády krajne pravicovú Slobodnú stranu Rakúska (FPÖ). „Kľúčové hodnoty, ktoré v Európe vyznávame, sú sväté, a členské štáty by ich mali ochraňovať,“ povedal v tejto súvislosti Kurz.

Viac k témam: Alexander Stubb, Európska ľudová strana (EPP), Fidesz, FPÖ Slobodná strana Rakúska, ľudské práva, Manfred Weber, ÖVP Rakúska ľudová strana, Sebastian Kurz, Viktor Orbán
Zdroj: Webnoviny.sk – Orbánov Fidesz sa zaviazal k dodržiavaniu ľudských práv, inak mu hrozí „vyhadzov“ © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *