Home / KULTÚRA / Film a TV / Ruského režiséra Serebrennikova obviňujú zo založenia zločineckej skupiny, ten sa bráni

Ruského režiséra Serebrennikova obviňujú zo založenia zločineckej skupiny, ten sa bráni

BRATISLAVA 7. novembra (WebNoviny.sk) – Známeho ruského filmového a divadelného režiséra Kirilla Serebrennikova, ktorý je od augusta 2017 v domácom väzení bez prístupu k telefónu a internetu, v utorok na súde v Moskve obvinili zo „založenia zločineckej skupiny“.

Jej členmi mali byť aj jeho kolegovia producenti Jurij Itin a Aleksej Malobrodskij a tiež bývalá zamestnankyňa ministerstva kultúry Sofia Apfelbaum, v spolupráci s ktorými mal Serebrennikov údajne zneužívať štátne fondy na podporu kultúry. Režisér tieto obvinenia v utorok opätovne označil za vymyslené a proces s ním a troma spoluobvinenými za politicky motivovanú frašku.

„Nikdy som nikomu nič neukradol, ani nezneužil žiadne fondy, a ani som nevytvoril žiadnu skupinu, s výnimkou divadelnej,“ vyhlásil na súde Serebrennikov.

Režisér bol známy ostrými vyhláseniami na adresu režimu ruského prezidenta Vladimira Putina a bol častým účastníkom opozičných demonštrácií. Anexiu Krymu napríklad Serebrennikov v roku 2014 označil za počin „biedneho kriminálnika, ktorý v zúfalstve stratil rozum“.

Proti procesu s režisérom vznikla už minulý rok petícia, pod ktorú sa podpísalo viac ako 50 000 ľudí z Ruska aj zahraničia vrátane mnohých známych umelcov. Na obranu Serebrennikova sa postavili napríklad aj herečka Cate Blanchett či režisér Lars von Trier.

Obvinenia voči Serebrennikovi, Itinovi, Malobrodskému a Apfelbaum sú z veľkej časti postavené na výpovedi ďalšej obvinenej v tejto kauze, účtovníčky Serebrennikovho divadla Niny Masľajevovej. Tá sa k obvineniam priznala a poskytla vyšetrovateľom informácie, ktoré údajne dokazujú vinu ostatných obvinených. Samotný Serebrennikov, ak ho uznajú vinným, môže dostať až desaťročný trest odňatia slobody.

Viac k témam: anexia, Kirill Serebrennikov, Vladimir Putin, zločinecká skupina
Zdroj: Webnoviny.sk – Ruského režiséra Serebrennikova obviňujú zo založenia zločineckej skupiny, ten sa bráni © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Oscar 2024: Najlepším filmom sa stal Oppenheimer, sošku získala aj Ukrajina a Cena prišiel nahý (foto)

Tohtoročné udeľovanie Oscarov ovládla epická historická životopisná dráma Oppenheimer.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *