Home / SLOVENSKO / Tradičnou Trnavskou novénou si mesto uctí svoju patrónku, zachránila ho pred vojskami aj morom

Tradičnou Trnavskou novénou si mesto uctí svoju patrónku, zachránila ho pred vojskami aj morom

TRNAVA 7. novembra (WebNoviny.sk) – Veriaci z Trnavy a širokého okolia si aj v tomto roku v Bazilike sv. Mikuláša uctia Pannu Máriu Trnavskú tradičnou Trnavskou novénou. Súčasťou jedného z najväčších cirkevných podujatí v Trnave v termíne od 13. do 21. novembra budú desiatky svätých omší.

Tradíciou sa stalo aj čítanie historického dokumentu trnavského magistrátu z 20. novembra 1710 o uctievaní Panny Márie Trnavskej, priamo v bazilike ho obvykle číta primátor alebo jeho zástupca.

Procesia s obrazom patrónky

V nedeľu 18. novembra o 9:30 bude v rámci Trnavskej novény slávnostná svätá omša, po ktorej bude nasledovať procesia s uctievaným obrazom Panny Márie Trnavskej ulicami mesta.

Sláviť ju bude Stanislav Zvolenský, bratislavský arcibiskup – metropolita. Tohtoročnú Trnavskú novénu ukončia v stredu 21. novembra prenesením uctievaného obrazu z hlavného oltára baziliky do bočnej kaplnky.

Záchrana pred tureckými vojskami a morom

Novéna v trnavskej Bazilike sv. Mikuláša je každoročne príležitosťou na duchovnú obnovu a zároveň aj pripomenutím si mimoriadnych historických udalostí slzenia obrazu Panny Márie Trnavskej, ktoré siahajú až do 17. storočia.

Vtedy mala byť zásluhou patrónky mesta Trnava zachránená pred tureckými vojskami, v novembri 1710 zasa pred morovou nákazou. Na pripomenutie týchto udalostí sa v Trnave slávi už viac ako sedem desaťročí deväťdňová Trnavská novéna.

Viac k témam: cirkev, Panna Mária Trnavská, patrónka, Stanislav Zvolenský
Zdroj: Webnoviny.sk – Tradičnou Trnavskou novénou si mesto uctí svoju patrónku, zachránila ho pred vojskami aj morom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *