Home / šport / Ostatné športy / O titul majstra sveta v šachu si to rozdajú dvaja najlepší hráči súčasnosti

O titul majstra sveta v šachu si to rozdajú dvaja najlepší hráči súčasnosti

LONDÝN 7. novembra (WebNoviny.sk) – Američan Fabiano Caruana vyzve na šachových majstrovstvách sveta organizovaných asociáciou FIDE úradujúceho šampióna Magnusa Carlsena.
Ich súboj o titul, ktorý bude pozostávať z dvanástich zápasov v priebehu dvadsiatichdvoch dní, bude od 9. do 22. novembra hostiť Holborn College v Londýne. Víťaz zinkasuje na svoje konto 1 milión eur.
Nór Carlsen je v súčasnosti najlepším šachistom sveta a kraľujúcim hegemónom na logiku zameraného športu od roku 2013.
V rebríčku FIDE mu patrí prvé miesto a s 2835 rankingovými bodmi vládne tabuľke práve pred Caruanom, ktorý má na konte o tri body menej. Dvadsaťšesťročný Američan ho vyzve ako aktuálny víťaz podujatia Candidates Tournament 2018.

Každý zápas bude mať časový limit

Každý z dvanástich vzájomných zápasov bude mať svoj časový limit. Prvých 40 ťahov hry je obmedzených na 100 minút. Nasledujúcich 20 ťahov budú musieť súťažiaci zvládnuť v priebehu päťdesiatich minút. Zvyšok hry bude mať obmedzenie na 15 minút s prípadnou pridanou polminútou na jeden ťah.
Majstrom sveta sa stane ten, kto vyhrá minimálne 7 z 12 meraní síl. Ak sa po dvanásťzápasovej sérii zrodí remíza 6-6, uskutoční sa veľké finále v záverečný deň, teda 28. novembra, na kedy je naplánované aj slávnostné odovzdanie cien a záverečný ceremoniál.
Bilancia vzájomných zápasov hovorí mierne v prospech päťnásobného držiteľa titulu. V tridsiatichtroch vzájomných konfrontáciách sa pritom až osemnásť ráz zrodil pat. Desať víťazstiev si na svoje konto pripísal Carlsen a v piatich prípadoch sa z triumfu radoval Caruana.

Guardian mierne favorizuje Caruana

Svetový šampión z Nórska sa výzvy nebojí a chce obhájiť titul aj šiesty raz v sérii. Herný štýl svojho súpera má podľa vlastných slov prečítaný a vie, čo môže od neho očakávať.
„Herný štýl Caruanu je veľmi špecifický. Dopredu kalkuluje do hĺbky a veľmi precízne. Je ochotný obetovať svojich pešiakov a akceptovať útoky na kráľa len preto, aby sa pohyboval v strede šachovnice, čo je jeho špecialitou,“ povedal Carlsen v rozhovore pre britské periodikum The Guardian.
„Pár zápasov som už proti nemu vyhral najmä vďaka dobrej defenzíve, z ktorej som sa dostával do rozhodujúcich kontier. Nemôžem vylúčiť, že sa tak nezachovám aj počas najbližšieho turnaja,“ dopĺňa 27-ročný severan.
Prognóza The Guardian hovorí, že miernym favoritom je Caruana. Avšak v prípade, že by sa po dvanástich stretnutiach zrodil po vyrovnaný stav, v rýchlych tie-breakoch bude favoritom Carlsen.

Viac k témam: Fabiano Caruana, Holborn College v Londýne, Londýn, Magnus Carlsen
Zdroj: Webnoviny.sk – O titul majstra sveta v šachu si to rozdajú dvaja najlepší hráči súčasnosti © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Cesta k zmenšeniu priepasti medzi Slovenskom a florbalovými veľmocami bude náročná, tvrdí reprezentačný kouč Jedlička

Michala Jedličku potešilo 5. miesto ženskej reprezentácie na minuloročných MS vo florbale v Singapure.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *