Home / KULTÚRA / Nitrianska galéria prinesie koncert súčasnej slovenskej a českej vážnej hudby

Nitrianska galéria prinesie koncert súčasnej slovenskej a českej vážnej hudby

NITRA 6. novembra (WebNoviny.sk) – Koncert súčasnej slovenskej a českej hudby v podaní popredných interpretov bude 14. novembra o 19:00 v Koncertnej sále Župného domu v Nitre. Koná sa v rámci cyklu komorných koncertov Galéria hudby, ktorého organizátorom je Nitrianska galéria.

Milovníci vážnej hudby sa môžu tešiť na výkony violončelistu Eugena Procháca a klaviristu Maroša Klátika. Zaznejú diela Ladislava Stančeka, Vladimíra Godára, Jozefa Sixtu, Dušana Martinčeka a Miloslava Kabeláča.

Eugen Prochác a Maroš Klátik

Eugen Prochác je absolútnym víťazom medzinárodnej súťaže Premio Valentino Bucchi v Ríme v roku 1990 a držiteľom Ceny slovenskej hudobnej kritiky. Od roku 1990 je pedagógom na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

S úspechom vydal viacero CD, je zakladateľom a umeleckým riaditeľom medzinárodného Festivalu peknej hudby v Banskej Štiavnici a Štiavnickych letných kurzov.

Maroš Klátik pôsobil ako sólista Moravskej filharmónie Olomouc, Janáčkovho akademického orchestra Brno, Filharmónie Bohuslava Martinů Zlín, Slovenského komorného orchestra Bohdana Warchala, Štátnej filharmónie Košice a Štátneho komorného orchestra Žilina.

Medzi jeho úspechy v zahraničí patria prvé miesta na súťažiach The International Competition of Young Performers 2006 (Viedeň, Rakúsko), Kaukko Sorjonen Foundation 2008 (Jyvaskyla, Fínsko) a Yamaha Music Fundation of Europe YMFE 2008 (Brno, Česká republika).

Hlbšie spoznávanie vážnej hudby všetkých období

Galéria hudby je cyklus komorných koncertov zameraných na hlbšie spoznávanie vážnej hudby všetkých historických období a súčasnej hudby. Projekt chce vo svojom 13. ročníku kontinuálne nadviazať na úspešné predchádzajúce ročníky od roku 2006.

Hlavným cieľom koncertného cyklu je podpora kvalitného koncertného umenia, ktoré sa môže významne rozvíjať v zrekonštruovanej Koncertnej sále Župného domu s unikátnou akustikou a klavírnym krídlom značky Steinway & Sons,“ informovala Nitrianska galéria. Koncom novembra sa ešte predstaví renomovaný súbor Kodály Quartet z Maďarska, ktorý patrí medzi významné európske sláčikové kvartetá.

Viac k témam: Eugen Prochác, Galéria hudby, koncert, Maroš Klátik, Nitrianska galéria
Zdroj: Webnoviny.sk – Nitrianska galéria prinesie koncert súčasnej slovenskej a českej vážnej hudby © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Lukáš Adamec zverejnil video k piesni Vrav si čo chceš. Naživo ju publiku predstaví na svojom Bodka Tour 2024

Zo skladby a jej textu je ľahké porozumieť významu piesne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *