Home / EKONOMIKA / Pellegriniho vláda schválila návrh zákona o nekalých obchodných podmienkach

Pellegriniho vláda schválila návrh zákona o nekalých obchodných podmienkach

BRATISLAVA 6. novembra (WebNoviny.sk) – Vláda v utorok na svojom rokovaní schválila návrh zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami predložený Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV).

Návrh vychádza z aplikačnej praxe

Ako sa uvádza v predkladacej správe, vzhľadom na skúsenosti z aplikačnej praxe návrh zákona precizuje aktuálne ustanovenia upravujúce neprimerané podmienky v obchodných vzťahoch, ktorých predmetom sú potraviny.

Ide o reakciu na rozhodovanie príslušných orgánov štátnej správy o opravných prostriedkoch, mimoriadnych opravných prostriedkoch a súdov pri uložených sankciách.

Návrh zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami agrorezort predložil na rokovanie vlády na základe Plánu legislatívnych úloh vlády SR na rok 2017. Úloha predložiť návrh zákona má však predĺžený termín splnenia.

Úprava procesu kontroly

„Vzhľadom na uplatňovanie nových typov konaní, ktoré vykazujú znaky neprimeranej podmienky, bolo tiež nevyhnutné zapracovať nové ustanovenia upravujúce nové neprimerané podmienky. Z dôvodu dynamického vývoja upravovanej oblasti návrh zákona zavádza generálnu klauzulu neprimeranej podmienky, ktorej porušenie bude sankcionovateľné,“ uvádza sa v materiáli schválenom vládou.

Návrh zákona tiež definuje samostatnú úpravu procesu kontroly, ktorej výsledkom je posilnenie postavenia kontrolórov a zefektívnenie kontroly. „Z dôvodu ochrany slabšieho účastníka obchodného vzťahu sa umožňuje predkladanie anonymných podnetov upozorňujúcich na možné porušenie zákona,“ ozrejmilo MPRV v návrhu.

V uplynulých rokoch sa problematike nekalých obchodných praktík začala venovať v Európskej únii podľa MPRV čoraz väčšia pozornosť. „Z uskutočnených analýz a prieskumov vyplynulo, že nekalé obchodné praktiky sa v potravinovom a dodávateľskom reťazci vyskytujú často. Väčšina členských štátov EÚ ich existenciu a uplatňovanie v obchodných vzťahoch vyhodnotila ako riziko pre riadne fungovanie potravinového a dodávateľského reťazca a s cieľom ich eliminácie zaviedli, alebo plánujú zaviesť legislatívnu reguláciu,“ odôvodnilo v návrhu MPRV ako predkladateľ. Návrh zákona by mal nadobudnúť účinnosť od 1. apríla 2019.

Viac k témam: Gabriela Matečná, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Peter Pellegrini, premiér Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Pellegriniho vláda schválila návrh zákona o nekalých obchodných podmienkach © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *