Home / SVET / Čavušoglu kritizuje obnovenie sankcií voči Iránu, nazval to nerozumným a nebezpečným rozhodnutím

Čavušoglu kritizuje obnovenie sankcií voči Iránu, nazval to nerozumným a nebezpečným rozhodnutím

DUBAJ 6. novembra (WebNoviny.sk) – Turecko kritizuje Spojené štáty za opätovné uvalenie sankcií na Irán. Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v Tokiu novinárom povedal, že jeho krajina je proti tomuto kroku, ktorý nedosiahne žiadne výsledky.

Vplyv na celý svet

Vyjadril sa, že takéto rozhodnutie nie je rozumné, izolovať Irán je podľa neho nebezpečné a trestať Iráncov nie je spravodlivé. Diplomat žiada o dialóg a kompromisy.

Minister takisto vyhlásil, že Turecko dováža jednu tretinu plynu z Iránu a pre ktorúkoľvek krajinu je veľmi náročné reagovať na náhle zmeny v energetike. Dodal, že „jednostranné“ rozhodnutie USA má vplyv na celý svet.

Opätovné zavedenie sankcií proti Iránu

Administratíva prezidenta Donalda Trumpa v pondelok opätovne zaviedla všetky americké sankcie proti Iránu, ktoré USA stiahli v rámci medzinárodnej jadrovej dohody v roku 2015. Dotýkajú sa ropných exportov, námornej dopravy aj bánk, teda všetkých kľúčových odvetví iránskej ekonomiky.

Osem hlavných dovozcov iránskej ropy, medzi ktorých patria aj Turecko a Japonsko, však bude dočasne ušetrených od okamžitých sankcií.

Viac k témam: Donald Trump, Mevlüt Čavušoglu, sankcie proti Iránu
Zdroj: Webnoviny.sk – Čavušoglu kritizuje obnovenie sankcií voči Iránu, nazval to nerozumným a nebezpečným rozhodnutím © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *