Home / SLOVENSKO / Gál chce novelu protischránkového zákona predložiť čo najskôr, Beblavý nešetril kritikou

Gál chce novelu protischránkového zákona predložiť čo najskôr, Beblavý nešetril kritikou

BRATISLAVA 3. novembra (WebNoviny.sk) – Ministerstvo spravodlivosti SR plánuje ešte v tomto kalendárnom roku predložiť na rokovanie vlády SR návrh novely takzvaného protischránkového zákona.

Pre agentúru SITA to potvrdila hovorkyňa ministerstva Zuzana Drobová, ktorá okrem iného uviedla, že rezort v súčasnosti vyhodnocuje pripomienky k novele.

Predloženie návrhu na rokovanie vlády

Podľa ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) je zákon funkčný a splnil základné ciele, na ktoré bol určený. Štát podľa neho v súčasnosti vie, s akými spoločnosťami obchoduje, keďže tieto firmy musia byť registrované v evidencii partnerov verejného sektora.

Známe sú tiež osoby, ktoré čerpajú konečné výhody, prípadne sú zapojené do samotných obchodov. Novelu kritizoval najmä nezaradený poslanec Miroslav Beblavý, ktorý ju označil za “demontáž funkčného zákona”. Novelou rezort reaguje na poznatky z praxe.

“Aktuálne prebiehajú rozporové konania a vyhodnocujú sa pripomienky. Po ukončení tohto procesu by mal byť návrh zákona predložený na rokovanie vlády a jej poradných orgánov, o čo sa ministerstvo bude snažiť ešte v tomto roku,” uviedla pre agentúru Drobová. Takzvaný protischránkový zákon vypracovalo ministerstvo ešte pod vedením Lucie Žitňanskej. Pôvodný návrh Žitňanskej nadobudol účinnosť 1. februára 2017.

Ide iba o praktické záležitosti

Tvorcovia legislatívy pripomínajú, že pri novele ide iba o technické úpravy. Po novom budú do zákona zavedené niektoré výnimky, ktoré sa budú týkať štátnych spoločností. “Ide iba o praktické záležitosti. Ak napríklad štátna spoločnosť ako SPP predáva svojim zákazníkom plyn, je nepraktické, aby museli byť registrovaní. To ale na druhej strane neznamená, že pokiaľ bude SPP nakupovať služby alebo tovary pre svoju potrebu, nebude mať túto povinnosť,” priblížil ešte v auguste právnik a jeden z autorov legislatívnej úpravy Andrej Leontiev.

Štátne spoločnosti budú mať výnimku iba v takom prípade, že pôjde o bežnú obchodnú transakciu a pôjde o ich hlavnú ekonomickú činnosť. Tiež musí byť splnená podmienka finančných limitov. Pri jednorazových obchodoch nesmie prekročiť 100-tisíc eur, pri opakovaných 250-tisíc eur.

Doteraz bolo podaných približne 50 podnetov na partnerov verejného sektora, zo samotného registra však nebola vymazaná žiadna spoločnosť, keďže neboli priestupky závažného charakteru.

Viac k témam: Gábor Gál, Lucia Žitňanská, Ministerstvo spravodlivosti SR, Miroslav Beblavý, Most-Híd, protischránkový zákon
Zdroj: Webnoviny.sk – Gál chce novelu protischránkového zákona predložiť čo najskôr, Beblavý nešetril kritikou © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Mesto Žilina si tento rok zabezpečí kosenie vo vlastnej réžii, s externou firmou nebola samospráva spokojná

Spoločnosť TSM Žilina vznikla pred tromi rokmi s cieľom postupného prevzatia a zabezpečenia činností súvisiacich s údržbou verejného priestoru od externých dodávateľov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *