Home / SLOVENSKO / Video so slovenskými osobnosťami má mobilizovať ľudí k účasti na komunálnych voľbách

Video so slovenskými osobnosťami má mobilizovať ľudí k účasti na komunálnych voľbách

BRATISLAVA 30. októbra (WebNoviny.sk) – Na účasť v obecných voľbách, ktoré sa konajú na budúcu sobotu 10. novembra chcú vyzvať čo najviac obyvateľov občianske iniciatívy Kultúrny reparát a Za slušné Slovensko. S podporou ďalších iniciatív preto pripravili mobilizačné voličské video.

Ako agentúru SITA informovali v tlačovej správe z iniciatívy Za slušné Slovensko, autori videa sú presvedčení o tom, že pre demokraciu a slobodu je dôležité, aby sa ľudia aktívne zaujímali o veci verejné, pričom základom je ochota ísť voliť.

Režisérom Juraj Janiš

Cieľom tvorcov mobilizačného videa bolo podľa jeho režiséra Juraja Janiša prepojiť odkaz marcových námestí s apelom na občanov, aby prišli a zúčastnili sa na voľbách.

„Komunálne voľby tradične trpia rozdielom medzi ich veľkým významom a dopadom na reálny život ľudí na jednej strane a nízkou volebnou účasťou na strane druhej. Práve preto sa na pozadí hymny dostávame z námestia do volebnej miestnosti,“ cituje tlačová správa Janiša.

Vo videu účinkujú herci ako Tomáš Maštalír, Anna Šišková, František Kovár, Kristína Svarinská, Ludwig Bagin, Tomáš Hudák, Tomáš Marcinko, Juraj Benetin a ďalší. Popri nich v klipe hrajú aj občianski aktivisti a bežní ľudia.

Zámerom tejto kombinácie je ukázať, že bez ohľadu na povolanie, spoločenský status alebo politický názor sa voľby týkajú každého jedného z nás, tvrdí producentka videoklipu Barbara Janišová Feglová a dodáva, že všetci boli ochotní bez nároku na honorár obetovať svoj voľný čas.

Video podporili viaceré iniciatívy

Voľby sú kľúčovým nástrojom na ceste k slušnej a spravodlivej krajine, pripomína jeden z predstaviteľov iniciatívy Za slušné Slovensko Juraj Šeliga.

„Práve tam môžu občania rozhodnúť, komu zveria právo rozhodovať o svojom meste a obci. Veríme, že aj prostredníctvom tohto videa pomôžeme k tomu, aby čo najviac ľudí prišlo k volebným urnám,“ cituje Šeligu tlačová správa.

Video vzniklo s podporou iniciatív Kultúrny reparát, Za slušné Slovensko, Iniciatíva slovenských učiteľov, študentská iniciatíva Nie je nám to jedno, Pražská kaviareň, Srdcom doma, Slovenská komora sestier a zdravotných asistentiek, iniciatíva Veda chce žiť a Nadácia Cvernovka.

Vidieť a šíriť sa dá prostredníctvom internetu, konkrétne je dostupné na profiloch Za slušné Slovensko na Facebooku a na YouTube.

Komunálne voľby 2018 na Slovensku

Obecné voľby sa uskutočnia v sobotu 10. novembra od 07:00 do 22:00. Približne 4,45 milióna obyvateľov Slovenska si v nich môže vybrať predstaviteľov 2 926 obcí, miest a v prípade Bratislavy a Košíc aj ich mestských častí na najbližšie štyri roky.

Keďže súčasných mestských a obecných zástupcov sme naposledy riadne volili v sobotu 15. novembra 2014, uplynie im štvorročné volebné obdobie 15. novembra tohto roka.

Starostov obcí, primátorov miest a poslancov obecných, mestských a v prípade Bratislavy a Košíc aj miestnych zastupiteľstiev môžu v obecných voľbách na najbližšie štyri roky voliť všetci, čo v mestách a obciach majú trvalý pobyt, občania SR aj cudzinci, ak majú aspoň 18 rokov.

Výsledky obecných volieb ovplyvnia život v každej obci, meste či mestskej časti na najbližšie štyri roky. Obecné, mestské či miestne zastupiteľstvá rozhodujú o tom, ako sa využijú miestne dane a poplatky od obyvateľov, starajú sa napríklad o miestne cesty, materské školy, základné umelecké školy, osvetlenie, čistotu, verejnú zeleň, zásobovanie pitnou vodou, komunálny odpad a ďalšie oblasti.

Medzi najdôležitejšie originálne kompetencie samosprávy patria tiež školské jedálne a centrá voľného času, opatrovateľské služby, kultúrne zariadenia. Zároveň majú obce kompetencie súvisiace s preneseným výkonom štátnej správy, ktoré financuje štát a patria medzi ne základné školy, stavebné konanie, matriky, životné prostredie a organizácia volieb a referend.

Viac k témam: komunálne voľby 2018 na Slovensku, Kultúrny reparát, Za slušné Slovensko
Zdroj: Webnoviny.sk – Video so slovenskými osobnosťami má mobilizovať ľudí k účasti na komunálnych voľbách © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

NATO je predovšetkým mierová organizácia, nerieši medzinárodné konflikty použitím sily, vyhlásil Blanár

Slovensko si pripomína 20. výročie vstupu do NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *