Home / šport / MOTOR šport / Hamilton si ziskom piateho titulu majstra sveta v F1 splnil sen, vyrovnal sa legendárnemu Fangiovi

Hamilton si ziskom piateho titulu majstra sveta v F1 splnil sen, vyrovnal sa legendárnemu Fangiovi

MEXICO CITY 30. októbra (WebNoviny.sk) – Britský pilot formuly 1 Lewis Hamilton si ziskom piateho titulu svetového šampióna splnil sen. Týmto úspechom sa zaradil medzi najväčšie legendy tohto športu, je len tretím jazdcom v histórii F1, ktorému sa podarilo päťkrát ovládnuť dianie v sezóne.

Tridsaťtriročný člen tímu Mercedes to dokázal zásluhou štvrtého miesta v nedeľňajšej Veľkej cene Mexika a piatimi titulmi sa dotiahol na Juana Manuela Fangia. Legendárny Argentínčan kraľoval efjednotke v päťdesiatych rokoch minulého storočia, keď sa F1 len rozbiehala.

Najúspešnejším pilotom všetkých čias je naďalej Nemec Michael Schumacher so siedmimi triumfmi. Svoj piaty primát získal v roku 2002, takže trvalo 16 rokov, kým ho niekto napodobnil.

Kariéru v F1 odštartoval v roku 2007

Lewis Hamilton odštartoval svoju kariéru v F1 v roku 2007, vtedy mal Schumacher na konte už sedem titulov.

Hneď vo svojej nováčikovskej sezóne mal mladý pilot McLarenu na dosah celkové prvenstvo, ale jemu a jeho tímovému kolegovi Fernandovi Alonsovi ho vyfúkol Kimi Räikkönen z Ferrari.

O rok neskôr sa Hamilton už tešil, hoci si titul vybojoval v poslednej zákrute VC Brazílie. Iná pesnička to bola už v roku 2014 v Mercedese po zmene technických pravidiel a úvode éry nových hybridných pohonných jednotiek.

Mercedes sa na to pripravil najlepšie a prvé tri roky nemal prakticky konkurenciu. V rokoch 2014 a 2015 sa radoval z titulov Hamilton, v sezóne 2016 to vyšlo jeho kolegovi Nicovi Rosbergovi, ktorý niekoľko dní po tom ukončil kariéru.

Najlepšie výkony v kariére

Ďalšie dva roky znovu ovládol Hamilton, hoci už čelil tvrdému odporu Ferrari. Sebastianovi Vettelovi najmä v druhej polovici oboch ročníkov chýbala rozvaha, z čoho Hamilton profitoval.

„Je to niečo, o čom som sníval. Ale nikdy za milión rokov by mi nenapadlo, že tu dnes budem stáť ako päťnásobný majster sveta. Je to definitívne môj najlepší rok, to bolo mojím cieľom,“ povedal pre Sky Sports Hamilton, ktorý vyhral v tejto sezóne zatiaľ deväť veľkých cien, z toho päť po letnej prestávke.

„Keď som vlani získal štvrtý titul, pýtal som sa sám seba: ‚Ako sa ešte dokážem zlepšiť? Ako by som sa vedel ešte viac sústrediť, byť viac fit?‘ Snažil som sa byť lepším synom, lepším priateľom, lepším vo všetkých oblastiach. Úprimne cítim, že tento rok som podával najlepšie výkony v kariére, takže som neskutočne šťastný, že to takto dopadlo. Dúfam, že ma to nakopne ešte viac,“ dodal čerstvý päťnásobný šampión.

Gratuloval mu aj Vettel

Majster sveta z roku 1997 Jacques Villeneuve pre Sky Sports nedávno povedal, že Hamilton je už teraz lepší ako Michael Schumacher. Tridsaťtriročný rodák zo Stevenage si to však nemyslí.

„Poznám moje schopnosti a viem kam patrím. Môj otec mi vždy hovoril, aby som sa vyjadril vždy výsledkami na trati. Snažím sa, aby za mňa hovorili moje výkony a činy, ktoré robím aj mimo súťaže. Každý si môže urobiť vlastný názor. Podľa mňa však je Michael ešte poriadne ďaleko, čo sa týka víťazných veľkých cien, takže u mňa je stále najlepším jazdcom všetkých čias,“ komentoval Hamilton.

Novému šampiónovi zagratuloval aj jeho najväčší rival z posledných dvoch rokov Sebastian Vettel. Na 31-ročnom Nemcovi z tímu Ferrari bolo vidno obrovské sklamanie, ale boli to jeho chyby a zaváhania, ktoré ho pripravili o lepší výsledok. Vettel bol donedávna rovnako ako Hamilton štvornásobným majstrom sveta, no ten posledný získal ešte v roku 2013.

„Lewis jazdil neskutočne celý rok, bol lepší ako ja. Povedal som mu, že si to zaslúžil a nech si to užije. Číslo päť je niečo neskutočné. Požiadal som ho, nech tlačí na pílu aj na budúci rok, aby sme mohli znovu spolu súperiť. Vyhrať môže len jeden a Lewis si to tento rok naozaj zaslúžil. Stále sa mám čo učiť, musíme sa uistiť, aby sme urobili dobré závery. Sme talentovaný tím, máme veľký potenciál. Skúsime ešte zdolať Mercedes v Pohári konštruktérov,“ povedal Vettel, ktorý po VC Mexika urobil veľké gesto, keď prišiel pogratulovať celému tímu Mercedes do jeho garáže.

V pracovni pri tom nachytal šéfa „strieborných šípov“ Tota Wolffa dole bez, ktorý si akurát prezliekal nohavice.

Viac k témam: F1 Formula 1, Lewis Hamilton
Zdroj: Webnoviny.sk – Hamilton si ziskom piateho titulu majstra sveta v F1 splnil sen, vyrovnal sa legendárnemu Fangiovi © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Lewis Hamilton sa teší na nové výzvy v tíme Ferrari, ale v Mercedese má ešte nedokončenú prácu

Lewis Hamilton vo Ferrari nahradí španielskeho jazdca Carlosa Sainza mladšieho, ktorý sa s predstaviteľmi stajne nedohodol na novom kontrakte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *