Home / SLOVENSKO / Návrh bonusu na deti do šesť rokov je podľa OĽaNO nespravodlivý, výdavky na školákov sú vyššie

Návrh bonusu na deti do šesť rokov je podľa OĽaNO nespravodlivý, výdavky na školákov sú vyššie

BRATISLAVA 28. októbra (WebNoviny.sk) – Návrh strany Most-Híd, ktorým sa dvojnásobné zvýšenie daňového bonusu dotýka len rodín s dieťaťom do šesť rokov, je podľa poslankyne NR SR Anny Verešovej (OĽaNO) nespravodlivý.

Ako povedala pre agentúru SITA, návrh, samozrejme, pomôže rodinám, ale iba tým s malými deťmi do šesť rokov, a preto je nespravodlivý.

Verešová predkladala lepší návrh

Veď výdavky na školákov a študentov sú vyššie ako na malé deti. Dokonca na stredoškolákov dvojnásobne vyššie oproti predškolákom,“ povedala Verešová, ktorá chce do druhého čítania prísť s pozmeňujúcim návrhom na zrušenie navrhovanej vekovej hranice. „Všetci pracujúci rodičia starajúci sa o deti musia mať rovnaké daňové zvýhodnenie,“ zdôraznila.

Verešová pripomenula, že trikrát predkladala oveľa lepší návrh, ktorý trikrát koaliční poslanci zmietli zo stola. „Aj tí zo strany Most-Híd. My sme v ňom navrhovali jednak dvojnásobné zvýšenie daňového bonusu pre pracujúcich rodičov bez ohľadu na vek detí a tiež aj rast výšky bonusu podľa počtu detí. Kvôli nepriaznivému demografickému vývoju progres daňového bonusu zaviedli už viaceré štáty EÚ a všetky susedné krajiny V4,“ upozornila poslankyňa OĽaNO.

Návrh v druhom čítaní

Návrh koaličných poslancov zo strany Most-Híd na zvýšenie daňového bonusu na predškolákov prešiel tento týždeň do druhého čítania. Poslanci totiž v prvom čítaní schválili návrh novely zákona o dani z príjmov, ktorým sa má zvýšiť daňový bonus na deti do šesť rokov veku na dvojnásobok oproti súčasnosti. Zmenu navrhujú s účinnosťou od 1. apríla budúceho roka. V praxi sa tak má zvýšiť v budúcom roku daňový bonus na predškolákov o 22,17 eura mesačne, teda o 266,04 eura ročne. Daňový bonus predstavuje sumu, ktorú si môžu pracujúci a samostatne zárobkovo činné osoby odpočítať priamo z daní.

Ak návrh prejde v parlamente v navrhovanom znení, rozpočtové výnosy z daní z príjmov v budúcom roku klesnú podľa odhadov strany Most-Híd o 39,7 mil. eur. Dopad zdvojnásobenia daňového bonusu na deti do šesť rokov v roku 2020 predpokladajú na úrovni 74,6 milióna eur a v roku 2021 v objeme 80,2 milióna eur.

Viac k témam: Anna Verešová, daňový bonus, OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti
Zdroj: Webnoviny.sk – Návrh bonusu na deti do šesť rokov je podľa OĽaNO nespravodlivý, výdavky na školákov sú vyššie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prezidentka vyjadrila uznanie a podporu všetkým učiteľom: Napĺňate svoje poslanie napriek podmienkam, v akých pracujete

Ako na svojej sociálnej sieti pri príležitosti Dňa učiteľov uviedla, mnohí z učiteľov napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *