Home / SVET / V Nórsku začali veľké vojenské cvičenia NATO, Rusko s ich konaním nesúhlasí

V Nórsku začali veľké vojenské cvičenia NATO, Rusko s ich konaním nesúhlasí

KODAŇ 25. októbra (WebNoviny.sk) – V Nórsku sa vo štvrtok začali najväčšie manévre Severoatlantickej aliancie od studenej vojny. Ide o hypotetický scenár, ktorý zahŕňa opätovné nastolenie suverenity škandinávskej krajiny po útoku „fiktívneho agresora„.

Rusko, ktoré má s Nórskom spoločnú hranicu, aliancia o vojenských cvičeniach s názvom Trident Juncture 2018 informovala a pozvala jeho zástupcov, aby manévre monitorovali.

Moskva je však pre konanie cvičení nahnevaná. Ruský minister obrany Sergej Šojgu varoval, že Rusko by mohlo byť nútené reagovať na zvýšené aktivity NATO pri ich západných hraniciach.

Cvičenia zahŕňajú okolo 50-tisíc vojakov zo všetkých 29 členských štátov NATO, ako aj z Fínska a Švédska. Do manévrov sa zapojí 65 plavidiel, 150 lietadiel a 10-tisíc vozidiel. Cvičenia, ktoré sa konajú v strednom a východnom Nórsku, v severnom Atlantiku a Baltskom mori, budú trvať do 7. novembra.

Viac k témam: NATO, Sergej Šojgu, Severoatlantická aliancia, Trident Juncture 2018
Zdroj: Webnoviny.sk – V Nórsku začali veľké vojenské cvičenia NATO, Rusko s ich konaním nesúhlasí © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poľské úrady zatkli muža, ktorý chcel pomôcť Rusom s atentátom na ukrajinského prezidenta Zelenského

Podozrivý sa podľa prokuratúry usiloval o kontakt s Rusmi priamo zapojenými do vojny na Ukrajine.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *