Home / EKONOMIKA / Informatika / Za poskytnutie osobných údajov bez súhlasu zaplatí Facebook pol milióna libier

Za poskytnutie osobných údajov bez súhlasu zaplatí Facebook pol milióna libier

LONDÝN 25. októbra (WebNoviny.sk) – Pokutu Facebooku v sume 500 tis. libier (GBP) uložil britský úrad na ochranu údajov pre rolu tejto americkej firmy v škandále spoločnosti Cambridge Analytica.

Úrad komisára pre informácie (ICO) uviedol, že Facebook umožnil „vážne porušenie zákona„. Pokuta je v maximálnej výške, ktorú dovoľovali pravidlá na ochranu údajov platné pred nadobudnutím nariadenia GDPR v máji tohto roka. Informuje o tom portál bbc.com.

Prístup bez jasného súhlasu

Britský úrad na ochranu údajov konštatoval, že Facebook poskytol developerom aplikácií prístup k údajom klientov „bez jasného súhlasu„.

V rokoch 2007 až 2014 Facebook spracoval osobné údaje užívateľov neférovo tým, že umožnil developerom aplikácií prístup k ich informáciám bez dostatočne jasného súhlasu,“ uviedol ICO vo vyhlásení.

Škandál spoločnosti Cambridge Analytica

Výskumník Aleksandr Kogan a jeho firma GSR použili osobnostný test na zhromaždenie údajov takmer 87 mil. ľudí na Facebooku. Časť týchto údajov zdieľali so spoločnosťou Cambridge Analytica, ktorá ich použila na politickú reklamu v USA.

Britský úrad na ochranu údajov zistil, že prostredníctvom tohto osobnostného testu sa zhromaždili údaje o vyše 1 mil. ľudí aj vo Veľkej Británii.

(1 EUR = 0,88233 GBP)

Viac k témam: Cambridge Analytica, facebook, osobné údaje, pokuta, úrad na ochranu údajov
Zdroj: Webnoviny.sk – Za poskytnutie osobných údajov bez súhlasu zaplatí Facebook pol milióna libier © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Úradu na ochranu osobných údajov chýbajú ľudia aj financie, kým v Európe je táto problematika prioritou

Úrad na ochranu osobných údajov nie je aktuálne schopný dosiahnuť úroveň dozoru nad ochranou osobných údajov, ku ktorej je Slovenská republika zaviazaná.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *