Home / EKONOMIKA / Európska komisia odmietla návrh rozpočtu Talianska, krajina však odmieta akúkoľvek zmenu

Európska komisia odmietla návrh rozpočtu Talianska, krajina však odmieta akúkoľvek zmenu

BRUSEL 23. októbra (WebNoviny.sk) – Taliansko sa bude držať svojich rozpočtových plánov a Európska komisia (EK) podľa Ríma nemá právo sa do toho miešať. „Neuberieme z rozpočtu ani jedno euro,“ povedal novinárom taliansky vicepremiér Matteo Salvini počas svojho pobytu v Bukurešti.

Komisia žiada nový návrh

Vyjadril sa tak v utorok okamžite po tom, ako EK odmietla návrh rozpočtu Talianska. „Ja osobne som k dispozícii a môžem ísť dokonca zajtra na schôdzku so predsedom Európskej komisie, aby som vysvetlil, ako bude talianska ekonomika rásť vďaka tomuto manévru. Ale nikto nevezme jedno euro z tohto rozpočtu,“ vyhlásil Salvini.

EK žiada, aby Taliansko predložilo nový návrh rozpočtu do troch týždňov. „Komisia je dnes prvýkrát povinná požiadať krajinu eurozóny, aby revidovala svoj navrhovaný plán rozpočtu,“ povedal v utorok podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis. „Nevidíme však alternatívu,“ dodal.

Milánska burza oslabila

Návrh talianskeho rozpočtu pre budúci rok ráta s tým, že jeho schodok bude 2,4 percenta hrubého domáceho produktu, čiže viac ako trojnásobne vyšší v porovnaní s tým, čo Rím pôvodne sľúbil.

Trhy Taliansko pre spor o rozpočtový deficit ihneď potrestali. Náklady krajiny na požičiavanie si na medzinárodných dlhopisových trhoch sa zvýšili a milánska burza oslabila o 1 percento.

Viac k témam: EK Európska komisia, Matteo Salvini, rozpočet, Valdis Dombrovskis
Zdroj: Webnoviny.sk – Európska komisia odmietla návrh rozpočtu Talianska, krajina však odmieta akúkoľvek zmenu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *