Home / EKONOMIKA / O dôchodkovom strope poslanci nerozhodli, smerák Podmanický uspel s návrhom presunúť hlasovanie

O dôchodkovom strope poslanci nerozhodli, smerák Podmanický uspel s návrhom presunúť hlasovanie

BRATISLAVA 23. októbra (WebNoviny.sk) – Hlasovanie o návrhu ústavného zákona, ktorým sa má od júla budúceho roka zaviesť strop na vek odchodu do dôchodku, parlament nakoniec presunul na novembrovú schôdzu.

Procedurálny návrh na presunutie hlasovania na novembrovú schôdzu parlamentu podal poslanec za Smer-SD Ján Podmanický „v záujme hľadania konsenzu na podporu tohto zákona“.  Parlament tento jeho návrh schválil.

Pozmeňujúci návrh poslancov strany Smer-SD

Poslanci mali o tomto návrhu pôvodne hlasovať už v utorok o 11:00, hlasovanie však po návrhu šéfa hnutia Sme rodina Borisa Kollára presunuli na 17:00.

Podľa navrhovaného ústavného zákona by ľudia na Slovensku mali ísť do penzie najneskôr v 64 rokoch. Poslanci za Smer-SD Jana Vaľová a Erik Tomáš podali ešte minulý týždeň pozmeňujúci návrh, aby žena, ktorá vychovala jedno dieťa, mala právo ísť do dôchodku najneskôr vo veku 63,5 roka.

Ak žena vychovala dve deti, mohla by ísť najneskôr v 63 rokoch a žena s tromi a viacerými vychovanými deťmi má mať strop na dôchodkový vek 62,5 roka.

Návrh v prvom čítaní podporila aj opozícia

Za posunutie návrhu ústavného zákona do druhého čítania v septembri hlasovalo 93 poslancov, 29 bolo proti a 19 zákonodarcov sa zdržalo hlasovania. Návrh podporili aj niektorí poslanci za stranu Most-Híd, spomedzi opozičných poslancov za hlasovali poslanci za hnutie Sme rodina a poslanci za ĽS Naše Slovensko.

Navrhovaný ústavný zákon obsahuje aj ustanovenia o tom, že primerané hmotné zabezpečenie v starobe sa vykonáva prostredníctvom priebežne financovaného dôchodkového systému a systému starobného dôchodkového sporenia, ako aj o tom, že štát podporuje dobrovoľné sporenie na dôchodok.

Do návrhu ústavného zákona vložili poslanci za Smer-SD aj ustanovenia o minimálnej mzde. V návrhu ústavného zákona sa uvádza, že „každý zamestnanec má právo, aby jeho odmena za vykonanú prácu nebola nižšia ako minimálna mzda“. Podrobnosti o úprave minimálnej mzdy ústavný zákon ponecháva na obyčajný zákon.

Viac k témam: dôchodkový strop, Ján Podmanický, Národná rada SR, Smer-SD, vek odchodu do dôchodku
Zdroj: Webnoviny.sk – O dôchodkovom strope poslanci nerozhodli, smerák Podmanický uspel s návrhom presunúť hlasovanie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Smernica Európskej únie by mala urobiť poriadok v označení „eko“ a ochrániť zákazníkov pred zavádzaním

Rastúci počet „zelených“ označení na obaloch bez porovnávacích údajov je nielen neprehľadný, ale často aj zavádzajúci.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *