Home / SVET / Rusko chce obnoviť dôveru s USA, uvažujú o spolupráci v úsilí o obmedzenie počtu jadrových zbraní

Rusko chce obnoviť dôveru s USA, uvažujú o spolupráci v úsilí o obmedzenie počtu jadrových zbraní

MOSKVA 23. októbra (WebNoviny.sk) – Ruský minister obrany Sergej Šojgu poradcovi amerického prezidenta Donalda Trumpa povedal, že Moskva sa chce pripojiť k Spojeným štátom v úsilí o obmedzenie počtu jadrových zbraní. Informovali o tom v utorok ruské tlačové agentúry.

Poradca Trumpa pre národnú bezpečnosť John Bolton pricestoval do Moskvy v pondelok menej než 48 hodín po tom, čo Trump oznámil, že chce odstúpiť od Zmluvy o jadrových zbraniach stredného doletu (INF), ktorá pomohla uvoľniť napätie počas studenej vojny koncom 80. rokov. Trump tvrdí, že Rusko zmluvu dlhodobo porušuje.

Šojgu podľa ruských agentúr naopak vyhlásil, že Moskva je pripravená spolupracovať. „Aj malé kroky budú prospešné pre naše vzťahy a pomôžu obnoviť dôveru“ medzi krajinami, uviedol šéf ruského rezortu obrany. Dodal tiež, že Rusko a USA by mali posilniť aj vzájomnú spoluprácu v Sýrii.

Zmluvu INF, považovanú za základný kameň globálnej bezpečnosti, podpísali ešte v roku 1987 vtedajší sovietsky líder Michail Gorbačov a americký prezident Ronald Reagan.

Viac k témam: Donald Trump, jadrové zbrane, John Bolton, Sergej Šojgu
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusko chce obnoviť dôveru s USA, uvažujú o spolupráci v úsilí o obmedzenie počtu jadrových zbraní © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *