Home / EKONOMIKA / V parlamente neuspelo ani OĽaNO s poistením pre študentky, ani návrh SaS o predčasnej penzii

V parlamente neuspelo ani OĽaNO s poistením pre študentky, ani návrh SaS o predčasnej penzii

BRATISLAVA 23. októbra (WebNoviny.sk) – Poslanci parlamentu za stranu SaS v parlamente neuspeli s návrhom novely zákona o sociálnom poistení, podľa ktorého by mohli ľudia odísť do predčasného dôchodku už v 60 rokoch.

Ich dôchodok by sa však adekvátne tomu znížil. „Pracujúci si tak budú môcť zvoliť, či chcú dlhšie pracovať, a teda dostávať dôchodok kratšie obdobie, ale vo väčšej výške, alebo naopak, dlhšie, ale v menšej výške,“ uviedli liberáli.

Upozorňujú na to, že v roku 2038 bude dôchodkový vek na úrovni 65 rokov, čo by znamenalo, že predčasný starobný dôchodok môže byť sporiteľovi priznaný najskôr vo veku 63 rokov. Umožnením skoršieho odchodu do predčasnej penzie chceli poslanci za SaS predísť neprimeranému pracovnému zaťaženiu vybraných skupín pracujúcich.

Dotácie na školské potreby

Liberáli neuspeli ani s návrhom novely zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Poslankyne NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová a Zuzana Zimenová navrhovali, aby dotáciu na školské potreby mohol získať aj prevádzkovateľ komunitného centra.

Podľa nich takáto legislatívna zmena umožní, aby deti ohrozené sociálnym vylúčením mali jednu sadu písacích potrieb v škole a jednu v komunitnom centre, bez potreby ich prenášania a nosenia domov.

Nemocenské poistenie pre študentky

Do druhého čítania sa nedostal ani návrh novely zákona o sociálnom poistení od poslancov za hnutie OĽaNO. Novelou zákona chceli zaviesť osobitný typ dobrovoľného nemocenského poistenia pre študentky, z ktorého by im vznikal nárok len na materskú dávku.

Študentky by pritom platili poistné vo výške 2 % z nimi určeného vymeriavacieho základu oproti 4,4 % z vymeriavacieho základu, ktoré v súčasnosti platí dobrovoľne nemocensky poistená osoba s nárokom na všetky dávky nemocenského poistenia.

Študentky by boli zvýhodnené aj tým, že by nemuseli popri nemocenskom poistení platiť aj dôchodkové poistenie so sadzbou 28,75 %. Na takéto poistenie by sa pritom mohol prihlásiť študent alebo študentka vo veku od 16 rokov do najviac 26 rokov, ktorá je nezaopatreným dieťaťom z dôvodu sústavnej prípravy na povolanie.

Sociálne poistenie doktorandov

Rovnako neúspešní boli nezaradení poslanci Národnej rady SR Miroslav Beblavý a Simona Petrík (obaja Spolu-občianska demokracia). Podľa ich návrhu novely zákona o sociálnom poistení by boli študenti v dennej forme doktorandského štúdia od začiatku budúceho roka nemocensky a dôchodkovo poistení štátom.

Napriek ich vedeckým a pedagogickým aktivitám sa mladým doktorandom ich činnosť žiadnym spôsobom neodrazí v starobe pri dôchodku. Rovnako nemajú mladé doktorandky nárok na materské v prípade tehotenstva,“ kritizujú súčasný stav, podľa ktorého doktorandi nie sú sociálne poistení.

Náhradné výživné

Do ďalšieho legislatívneho procesu sa nedostal ani návrh novely zákona o náhradnom výživnom od poslancov za hnutie Sme rodina. Navrhovali vytvoriť pre deti a oprávnené osoby plnú vykonateľnosť rozhodnutí súdov alebo súdom schválenej dohody o vyživovacej povinnosti povinnej osoby.

Príslušné štátne orgány mali mať povinnosť vymáhať náhradu od povinných osôb za poskytnuté náhradné výživné prostredníctvom rozhodnutí vydaných v správnom konaní.

Medzi neúspešné legislatívne návrhy sa zaradil aj návrh novely Zákonníka práce od poslancov za stranu Kotleba-ĽSNS. Podľa ich návrhu, ktorý neprešiel do druhého čítania, by boli obchody zatvorené aj počas nedieľ.

Viac k témam: Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, Národná rada SR, návrh zákona, OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, SaS Sloboda a Solidarita, Sme Rodina Boris Kollár, SPOLU – občianska demokracia
Zdroj: Webnoviny.sk – V parlamente neuspelo ani OĽaNO s poistením pre študentky, ani návrh SaS o predčasnej penzii © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *