Home / EKONOMIKA / Doprava a infraštruktúra / Zamestnanci Dopravného podniku Bratislava chcú vyhlásiť ostrý štrajk, žiadajú nielen vyššie mzdy

Zamestnanci Dopravného podniku Bratislava chcú vyhlásiť ostrý štrajk, žiadajú nielen vyššie mzdy

BRATISLAVA 22. októbra (WebNoviny.sk) – Odbory Autošofér vyhlasujú od utorka štrajkovú pohotovosť zamestnancov Dopravného podniku Bratislava a.s. (DPB). Novinárom to v pondelok pred vozovňou Jurajov dvor oznámil predseda odborov Jozef Hitka s tým, že zamestnanci začínajú so zbieraním podpisov na vyhlásenie ostrého štrajku, potrebujú ich 1 501.

Vyzývajú na splnenie podmienok

Zamestnanci DPB žiadajú vyššie mzdy, odpočinkové miestnosti pre vodičov, zaplatené sviatky či vyhovujúcejšie grafikony. „Vyzývame zamestnávateľa DPB na rokovanie o splnení podmienok, ktoré boli stanovené,“ uviedol na mítingu zamestnancov dopravného podniku Hitka. Štrajková pohotovosť bude trvať minimálne dva mesiace.

Zamestnanci podľa Hitku žiadajú napríklad to, aby mali vodiči odpočinkové miestnosti. “Na konečných nie sú sociálne zariadenia a vodiči sa nemajú ani ako slušne najesť a urobiť si prestávku. Kde si majú rozložiť jedlo a kde môžu ísť na toalety?“ pýtal sa na mítingu predseda odborov.

Zamestnanci tiež žiadajú, aby mali zaplatené sviatky. Podľa Hitku o tom hovorí kolektívna zmluva aj Zákonník práce. Ďalšou z podmienok, ktoré zamestnanci chcú, je čerpanie bonusov k príjmu.

Slabá údržba vozidiel

“Je pravda, že čerpanie bonusov je, ale majú ďalších dvadsať bodov, kde pri nesplnení čo i len jedného z nich, zamestnanec na ne nemá nárok,“ objasnil novinárom Jozef Hitka. Zamestnancom tiež prekážajú nevyhovujúce grafikony.

“Je veľmi veľa sťažností od cestujúcich, že vozidlá nejazdia podľa grafikonu. Neprihliada sa však na to, že vodiči musia jazdiť podľa nového cestného zákona 50-kilometrovou rýchlosťou a je oveľa viac dopravných zápch,“ uviedol Hitka.

Zamestnanci DPB upozorňujú aj na slabú údržbu vozidiel. Ďalšou z podmienok odborov Autošofér je zvýšenie mzdy. “Zamestnávateľ podľa nás neprispôsobil mzdy vodičov ani dielenských pracovníkov trhu práce. Robí reklamu, že u nás vodič zarába 1 500 eur,“ povedal na margo platov v dopravnom podniku Jozef Hitka. Zamestnancom prekáža aj nehospodárne nakladanie s finančnými prostriedkami, ktoré DPB dostáva od bratislavského magistrátu.

Cudzinci by mali vedieť po slovensky

“Podľa nás boli nákupy náhradných dielov značne predražené a dalo by sa to urobiť jednoduchšie, keby sa tieto náhradné diely kúpili priamo od výrobcu alebo prostredníctvom tendra,“ povedal predseda odborov Autošofér. Poslednou podmienkou, ktorú si zamestnanci DPB kladú, je nábor a prijímanie cudzincov.

“Nemáme nič proti cudzím štátnym príslušníkom, ktorí tu pracujú. Ale podmienkou by mala byť znalosť slovenského jazyka,“ uzavrel na mítingu zamestnancov dopravného podniku Jozef Hitka.

Predseda odborov Autošofér DPB Bratislava nevylúčil, že zamestnanci pôjdu aj do ostrého štrajku. “Pokiaľ zamestnávateľ nebude ochotný s nami rokovať, tak túto možnosť vidíme ako reálnu,“ povedal Hitka.

Agentúra SITA požiadala o stanovisko aj Dopravný podnik Bratislava a.s.

Viac k témam: DPB Dopravný podnik Bratislava, platy, štrajk
Zdroj: Webnoviny.sk – Zamestnanci Dopravného podniku Bratislava chcú vyhlásiť ostrý štrajk, žiadajú nielen vyššie mzdy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Amazon chce rozšíriť svoj vozový park v Európe o tisícky ďalších elektrických dodávok a nákladiakov

Spoločnosť chce byť do roku 2040 uhlíkovo neutrálna.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *