Home / EKONOMIKA / Pozor na podomových predajcov elektriny a plynu, počet podvedených Slovákov rastie

Pozor na podomových predajcov elektriny a plynu, počet podvedených Slovákov rastie

BRATISLAVA 22. októbra (WebNoviny.sk) – Spoločnosť Východoslovenská energetika (VSE), člen nemeckej skupiny innogy, opäť upozorňuje zákazníkov na nekalé praktiky na trhu s elektrinou a zemným plynom. V ostatných dňoch firma zaznamenala nárast sťažností zo strany svojich zákazníkov, ktorí sa cítili byť podvedení podomovými predajcami.

Od zákazníkov vieme, že niektorí podomoví predajcovia tvrdia, že iba VSE bude od nového roka zvyšovať ceny. Alebo lákajú zákazníkov na zľavy, ktoré nemusia byť korektne vypočítané,“ uviedol vedúci úseku retailových zákazníkov Marek Novotný.

Detailné informácie

Východoslovenskí energetici upozorňujú, že ceny komodít v ostatných mesiacoch na burze rástli a premietnu sa do budúcoročných koncových cien všetkých dodávateľov energií. VSE odberateľom odporúča, aby sa u podomových predajcov detailnejšie informovali na ponúkanú zľavu.

Napríklad, ktoré položky zarátali do zľavy a či sa tieto týkajú výlučne dodávky elektriny a zemného plynu, alebo aj iných produktov. Tiež je dôležité získať vyjadrenie zľavy v eurách, nielen v percentách,“ upozornil Novotný.

Porušenie zákona

Podľa spoločnosti VSE, v ktorej má 51-percentný podiel aj štát, na základe niektorých výpovedí zákazníkov by zo strany niektorých podomových predajcov mohlo ísť až o porušenie zákona.

Odberateľ by mal byť podľa Novotného informovaný o možnosti odstúpenia od zmluvy, má mať k dispozícií príslušné tlačivá súvisiace s odstúpením a samotnú zmluvu o združenej dodávke.

Zákazníci však tvrdia, že zmluvu ani tlačivá s možnosťou odstúpenia od podomových predajcov nemajú k dispozícii, a tieto im neboli doručené ani po 14 dňoch od uzavretia zmluvy. Tak nemôžu využiť práve 14 dňovú lehotu na odstúpenie. Uvedené má za následok nielen porušenie základných práv odberateľa, ale i porušenie zákona o energetike,“ zdôraznil Novotný.

Viac k témam: Marek Novotný, podomoví obchodníci, VSE Východoslovenská energetika
Zdroj: Webnoviny.sk – Pozor na podomových predajcov elektriny a plynu, počet podvedených Slovákov rastie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensko opäť nedokáže naštartovať čerpanie nových eurofondov, tento problém má už 20 rokov

Povinná minimálna hranica čerpania sa prvý krát uplatní v roku 2025.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *