Home / EKONOMIKA / Slovenskí pekári odmietajú podliehať tlaku obchodných reťazcov, uvažujú nad zásadným krokom

Slovenskí pekári odmietajú podliehať tlaku obchodných reťazcov, uvažujú nad zásadným krokom

BRATISLAVA 22. októbra (WebNoviny.sk) – Mnohé pekárne na Slovensku nie sú podľa predsedníčky Zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Tatiany Lopúchovej ďalej ochotné vyrábať pekárenské výrobky počas sviatkov, keďže nedosiahli dohodu s niektorými zahraničnými obchodnými reťazcami. Tie sa podľa zväzu snažia napriek stúpajúcim nákladom neupravovať ceny smerom nahor, ale naopak, snažia sa dosiahnuť zníženie odbytových cien.

Výroba sa tak podľa pekárov stáva predovšetkým počas exponovaných dní, najmä počas sviatkov a víkendov, úplne nerentabilná, zamestnávatelia nedokážu zamestnancov prinútiť prísť do práce a uhradiť im ich zákonné nároky. Informoval o tom v pondelok Zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov v tlačovej správe.

Nervozita z nárastu cien

Podľa Tatiany Lopúchovej panuje medzi slovenskými pekármi obrovská nervozita aj vzhľadom na veľmi zásadný nárast cien múky a niektorých ďalších vstupov. Ak sa pekárňam nepodarí svoje náklady premietnuť do odbytových cien, môžu pristúpiť aj k zásadným rozhodnutiam.

Podľa mnohých podnetov, ktoré zväz dostal v posledných dňoch, slovenskí pekári už ďalej odmietajú podliehať tlaku niektorých obchodných reťazcov a podľa ich slov, ak nedôjde k rozumnej dohode o zvýšení odbytových cien v najbližších týždňoch, pekári prerušia dodávky pre týchto dodávateľov už počas vianočných sviatkov,“ uviedla Lopúchová.

Maloobchodné siete

Prerušenie dodávok sa podľa vyjadrení Tatiany Lopúchovej nebude s určitosťou vzťahovať na slovenské maloobchodné siete, združené vo Zväze obchodu, kde vzájomná komunikácia prebieha v súlade s obvyklými obchodnými zvyklosťami a na základe Memoranda o poctivom obchode, ktoré bolo podpísané 27. júna tohto roka.

Napriek tomu, že slovenské maloobchodné siete sú rovnako v nevýhodnej pozícii v porovnaní s cenovou politikou zahraničných reťazcov, k rokovaniam pristupujú objektívne a férovo, a vo vzájomných vzťahoch sa vždy podarilo nájsť rozumný kompromis,“ povedala Tatiana Lopúchová.

Situácia sa zhoršuje

Zväz pekárov si podobnú situáciu za poslednú dekádu nepamätá. Za obdobie posledných 10 rokov sa situácia pekárov podľa slov predsedníčky vždy len zhoršovala, pekári však nikdy neavizovali také vážne rozhodnutia, akým je prerušenie dodávok.

Verím, že pekári v najbližšom čase dosiahnu dohodu a nebude nutné pristúpiť k takým zásadným krokom. Situácii nepomáha ani diskutovaný odvod pre obchodné reťazce, pretože podľa vyjadrení niektorých reťazcov sa tieto budú snažiť premietnuť ich náklady práve do ďalšieho zníženia odbytových cien výrobkov,“ upozornila Lopúchová.

Viac k témam: nárast cien, SZPCC Slovenský zväz pekárov cukrárov a cestovinárov, Tatiana Lopúchová
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenskí pekári odmietajú podliehať tlaku obchodných reťazcov, uvažujú nad zásadným krokom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *