Home / SVET / POLIACI zbúrali POSLEDNÝ PAMÄTNÍK ČERVENEJ ARMÁDE vo Varšave

POLIACI zbúrali POSLEDNÝ PAMÄTNÍK ČERVENEJ ARMÁDE vo Varšave

V reakčnom Poľsku nekompromisne pokračujú vo vymazávaní úlohy Červenej armády pri oslobodzovaní Poľska z pamäte spoločnosti. Pred niekoľkými dňami bol vo Varšave zbúraný najstarší a posledný pamätník padlým Červenoarmejcom mimo cintorína sovietskych vojakov v poľskom hlavnom meste.Za uplynulý rok padlo za obeť nového zákona o zákaze propagácie komunizmu niekoľko desiatok pamätníkov. Podľa výpočtov Ústavu národnej pamäti Poľska (obdoba nášho ÚPN) čaká podobný osud cca 450 pamätníkov po celej krajine, z čoho je 230 pamätníkov Červenej armády.

Pamätník vďaky sovietskym vojakom stál v Skariševskom parku na mieste posledného odpočinku 26 červenoarmejcov, ktorí padli na jeseň 1944 v bojoch o Pragu (časť Varšavy na pravom brehu Visly) už od septembra 1946 a patril tak medzi najstaršie svojho druhu v Poľsku. Úrady začali s jeho demontážou len pár dní po 75. výročí bitky pod Leninom, v ktorej prvýkrát bojovali poľské a sovietske jednotky proti nacistom.

Toto bratstvo v zbrani bolo vyjadrené aj na pamätníku veršami poľského básnika Tadeusza Kubiaka: „Pre to, že Volga Visle a Visla Volge by dali posledné kvapky svojej vody tak, ako ja tebe všetku svoju krv.“

Poľské úrady už dlhšiu dobu spájajú antikomunizmus s rusofóbiou – v spoločnosti vehementne presadzujú verziu, že „nemeckú okupáciu nahradila ruská“ a v rámci toho bojujú proti všetkému, čo i len trochu pripomína časy minulé. Týka sa to nielen pamätníkov, ale aj slávneho Paláca vedy a kultúry, ktorý dlhodobo čelí pokusom o odstránenie.

Zdroj foto a info: https://www.facebook.com/KomunistickaStranaSlovenska/

 

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Medzinárodný súdny dvor nariadil Izraelu otvoriť viac priechodov pre pomoc smerujúcu do Pásma Gazy

Dve nové predbežné opatrenia vydal v prípade žaloby Juhoafrickej republiky, ktorá obvinila Izrael z genocídy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *