Home / šport / MOTOR šport / Hamilton ešte piaty titul v F1 neoslavuje, Veľkú cenu USA po napínavom závere vyhral Räikkönen

Hamilton ešte piaty titul v F1 neoslavuje, Veľkú cenu USA po napínavom závere vyhral Räikkönen

AUSTIN 21. októbra (WebNoviny.sk) – Fínsky pilot Kimi Räikkönen triumfoval v nedeľňajšej Veľkej cene USA formuly 1.

Jazdec tímu Ferrari zvíťazil na Okruhu Amerík v texaskom Austine po veľmi napínavom závere, keď sa musel brániť pred Maxom Verstappenom a Lewisom Hamiltonom. Pred Holanďanom mal náskok 1,2 sekundy a pred Britom 2,3 sekundy.

Na štvrtom mieste finišoval Hamiltonov hlavný rival v boji o majstrovský titul Sebastian Vettel, čo znamená, že súboj o titul bude pokračovať budúcu nedeľu v Mexiku. Hamilton potreboval na potvrdenie piateho primátu získať o 8 bodov viac než Vettel.

Celkovo má Hamilton pred Vettelom momentálne náskok 70 bodov, do konca ročníka zostáva odjazdiť tri veľké ceny. Tridsaťdeväťročný Räikkönen sa teší zo svojho 21. víťazstva v F1, prvého od VC Austrálie v roku 2013.

Vettel po štarte v problémoch

Po odštartovaní sa Räikkönen dostal na prvú pozíciu pred Hamiltona, v problémoch sa ocitol Vettel, ktorý urobil po kontakte s Ricciardom hodiny a klesol na 14. pozíciu.

Nemecký jazdec na Ferrari sa postupne prepracovával štartovým poľom, po desiatich kolách sa nachádzal už na šiestej priečke. Räikkönen mal medzitým pred Hamiltonom náskok dvoch sekúnd, tretí bol Bottas. Krátko na to zavítal Hamilton do boxov, zaradil sa na tretie miesto a onedlho predbehol tímového kolegu Bottasa.

Následne sa Brit dotiahol aj na Räikkönena, ktorý však zamieril po nové pneumatiky a prvú priečku prenechal Hamiltonovi. Po zastávkach ostatných pilotov viedol Hamilton s náskokom 17,4 sekundy pred Räikkönenom, tretí bol Verstappen, štvrtý Bottas a piaty Vettel.

Veľký boj o víťazstvo

Hamiltonov náskok sa postupom čase zmenšoval a napokon v 37. kole absolvoval druhú zastávku u mechanikov. Zaradil sa na štvrtú pozíciu, lídrom bol znovu Räikkönen. Hamilton sa o tri kolá neskôr dostal pred Bottasa na tretiu priečku a hneď sa doťahoval aj na druhého Verstappena.

Vpredu sa odohrával veľký boj o víťazstvo, rozdiely medzi trojicou Räikkönen, Verstappen, Hamilton nebol väčší ako 2,5 sekundy. Dve kolá pred koncom Hamilton zaútočil na Verstappena, ale nedokázal udržať monopost na trati.

Piaty Vettel dýchal na krk Bottasovi, ale dlho nedokázal nájsť recept na úspešný predbiehací manéver – podarilo sa mu to až kolo pred koncom. Víťazom sa napokon stal Räikkönen, majstrovský boj sa presúva do Mexika.

Formula 1 – Veľká cena USA (Austin)

nedeľa (po 56 kolách)

1. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari, 2. Max Verstappen (Hol.) Red Bull +1,281 s, 3. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes +2,342, 4. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari +18,222, 5. Valtteri Bottas (Fín.) Mercedes +24,744, 6. Nico Hülkenberg (Nem.) Renault +1:27,210 min

Viac k témam: F1 Formula 1, Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel
Zdroj: Webnoviny.sk – Hamilton ešte piaty titul v F1 neoslavuje, Veľkú cenu USA po napínavom závere vyhral Räikkönen © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Lewis Hamilton sa teší na nové výzvy v tíme Ferrari, ale v Mercedese má ešte nedokončenú prácu

Lewis Hamilton vo Ferrari nahradí španielskeho jazdca Carlosa Sainza mladšieho, ktorý sa s predstaviteľmi stajne nedohodol na novom kontrakte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *