Home / SVET / Londýn zaplnili priaznivci nového referenda o brexite, Mayová nové vylučuje

Londýn zaplnili priaznivci nového referenda o brexite, Mayová nové vylučuje

LONDÝN 20. októbra (WebNoviny.sk) – Nové referendum o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie, alebo zotrvaní v nej, žiadali v Londýne státisíce obyvateľov krajiny. Podľa organizátorov demonštrácie ich prišlo myšlienku nového referenda podporiť až pol milióna.

Zlá alebo žiadna dohoda

„Jediné dve možnosti, ktoré sú teraz na stole pani premiérky, sú zlá dohoda o brexite, alebo žiadna dohoda,“ kritizoval na demonštrácii postup vlády pri vyjednávaniach s EÚ populárny starosta Londýna Sadiq Khan. Práve on patrí k najhlasnejším stúpencom nového referenda, podobne ako napríklad bývalý britský premiér Tony Blair.

V pôvodnom referende, ktoré sa konalo v roku 2016, si Briti odhlasovali odchod z EÚ. Vyslovilo sa zaň 52 percent účastníkov vtedajšieho referenda, proti bolo 48 percent.

Nevedeli o komplikáciách

Hlavným argumentom zástancov nového referenda je to, že v čase, keď si Briti brexit odhlasovali, nemohli vedieť, aké bude vystúpenie z únie v konečnom dôsledku komplikované a pre obe strany nevýhodné. Teraz, keď to vedia, sa verejná mienka postupne preklápa na stranu zástancov zotrvania v únii. Tých je už podľa prieskumov momentálne viac ako stúpencov brexitu.

Premiérka Mayová však stále trvá na tom, že brexit musí prebehnúť a nové referendum je vylúčené, pretože občania už raz o tejto otázke rozhodli a nemá význam pýtať sa ich na to isté aj druhýkrát.

Viac k témam: brexit, demonštrácia, Sadiq Khan
Zdroj: Webnoviny.sk – Londýn zaplnili priaznivci nového referenda o brexite, Mayová nové vylučuje © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela

Cieľ nie je jadrový.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *