Home / SLOVENSKO / Opozícia zatiaľ nepredstavila svoj návrh na zmeny pri voľbe ústavných sudcov, hovorí minister Gál

Opozícia zatiaľ nepredstavila svoj návrh na zmeny pri voľbe ústavných sudcov, hovorí minister Gál

BRATISLAVA 17. októbra (WebNoviny.sk) – Predstavitelia opozície stále nepredložili ministrovi spravodlivosti Gáborovi Gálovi (Most-Híd) spoločný návrh na zmeny pri voľbe ústavných sudcov. Pre agentúru SITA to potvrdil samotný minister Gál s tým, že vo štvrtok má ísť do Národnej rady SR a o znení návrhu ústavného zákona ešte diskutovať.

Podľa Gála je stále najlepším riešením koaličný návrh, ktorý už odobrila vláda, pretože predstavuje pozitívnu zmenu oproti súčasnému stavu. Slovensko čaká na prelome kalendárnych rokov masívna výmeny ústavných sudcov, keď sa z celkového počtu trinástich vymení až deväť. Národná rada SR tak musí vybrať 18 vhodných kandidátov, z ktorých následne prezident SR vymenuje deväť. Noví sudcovia si budú talár obliekať do roku 2031.

Potrebujú aj hlasy opozície

„O ničom zatiaľ neviem. Zajtra by som mal ísť do Národnej rady SR, tak uvidíme,“ povedal Gál. „Musím najskôr vidieť ten ich návrh, až potom bude zrejmé, či sa na niečom vieme dohodnúť,“ doplnil. Vládna koalícia však na schválenie ústavného návrhu zákona potrebuje aj hlasy opozičných poslancov. Opozičné strany pritom len v pondelok 15. októbra oznámili, že budú v prípade rokovaní v tejto téme postupovať spoločne. Chcú predložiť jeden pozmeňovací návrh, ktorý následne predostrú ministrovi Gálovi, doteraz však tento návrh nekonkretizovali.

Podľa známeho ministerského návrhu bude musieť za zvolenie ústavného sudcu zdvihnúť ruku aspoň 76 poslancov. Kandidát na ústavného sudcu bude musieť byť „všeobecne uznávanou osobnosťou v oblasti práva“. Uchádzači budú tiež musieť splniť vekovú hranicu, ktorá sa pozmeňovacím návrhom vrátila na pôvodnú hranicu, teda 40 rokov. Okrem toho budú musieť ovládať svetový jazyk a mať justičnú skúšku – buď prokurátorskú, notársku či advokátsku, alebo pravidelnú publikačnú činnosť vo svojom odbore, alebo budú musieť byť vedeckými pracovníkmi.

Masívna obmena Ústavného súdu

Nové podmienky sa týkajú nielen odborných schopností, ale sudcovia, ktorých si parlament po novom zvolí, budú musieť mať aj morálnu a hodnotovú integritu. Kandidát bude musieť napísať aj motivačný list. Tento koaličný návrh predstavil minister spravodlivosti Gábor Gál, v návrhu si však vedel predstaviť ešte zmeny.

Vlastné návrhy predstavilo 38 odborníkov z právnej obce. Signatári tejto iniciatívy, ktorí svoj návrh predstavili ešte pred Gálom, si myslia, že na zvolenie kandidáta by malo byť potrebných 90 hlasov, ak ich nezíska, v opakovanej voľbe by mu stačilo 76 hlasov.

Požadujú aj verejné vypočutia a štvorročný cyklus voľby tak, aby sa nemohlo stať, že jeden parlament zvolí väčšinu sudcov. Slovensko čaká začiatkom budúceho roka masívna obmena Ústavného súdu SR, mandát vyprší deviatim z 13 sudcov. O zmene pravidiel voľby hovorí aj Programové vyhlásenie vlády, zmeny začala pripravovať Gálova predchodkyňa Lucia Žitňanská.

Viac k témam: Gábor Gál, Ministerstvo spravodlivosti SR, Most-Híd, Ústavný súd SR, voľba ústavných sudcov
Zdroj: Webnoviny.sk – Opozícia zatiaľ nepredstavila svoj návrh na zmeny pri voľbe ústavných sudcov, hovorí minister Gál © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *