Home / SLOVENSKO / Generálnemu tajomníkovi Jaglandovi sa páčil Spišský Hrhov, s Kiskom hovoril aj o vražde Kuciaka

Generálnemu tajomníkovi Jaglandovi sa páčil Spišský Hrhov, s Kiskom hovoril aj o vražde Kuciaka

BRATISLAVA 17. októbra (WebNoviny.sk) – Udalosti okolo vraždy Jána Kuciaka, postavenie Rómov alebo problematika Istanbulského dohovoru boli témami spoločného stretnutia prezidenta Andreja Kisku a generálneho tajomníka Rady Európy Thorbjorna Jaglanda.

Vyzdvihol návštevu Spišského Hrhova

Ako agentúru SITA informovala Henrieta Hajtová z Kancelárie prezidenta SR, obaja sa zhodli na nezastupiteľnej úlohe Rady Európy pri dodržiavaní ľudských práv v Európe, pričom Jagland ocenil kroky, ktoré Slovensko v tomto smere robí.

„Generálny tajomník Rady Európy pozitívne vyzdvihol návštevu Spišského Hrhova a spôsob, akým obec pristúpila k riešeniu sociálnej situácie rómskej komunity. V tejto súvislosti zdôraznil význam zaistenia základných životných potrieb ako predpokladu pre ďalší rozvoj, vzdelanie a sociálne zabezpečenie vylúčených alebo znevýhodnených komunít,“ uviedla Hajtová s tým, že Jagland tiež ocenil prístup prezidenta Kisku v kontakte s Benátskou komisiou v otázke menovania sudcov ústavného súdu.

Slovenský prezident pripomenul najmä dôležitosť predškolského vzdelávania pri riešení problémov najzraniteľnejších komunít. Súhlasil tiež s argumentom, že v diskusii o Istanbulskom dohovore sa pre dezinterpretácie vytratil jeho pôvodný cieľ – chrániť ženy pred násilím.

Voľba nového generálneho tajomníka

„Prezident pripomenul, že je politickou zodpovednosťou Národnej rady SR dohovor, ktorý už Slovenská republika podpísala, schváliť a predložiť ho na ratifikáciu prezidentovi,“ informovala Hajtová.

V ďalšej diskusii sa obaja venovali aktuálnej situácii v Európe, osobitne situácii na Ukrajine, v Gruzínsku a vzťahom s Ruskom, pričom ocenili úlohu, ktorú SR zohráva v medzinárodných organizáciách vrátane nedávneho predsedania Valnému zhromaždeniu OSN.

„Z pohľadu budúcnosti Rady Európy bude veľmi dôležitá otázka volieb nového generálneho tajomníka organizácie v roku 2019, kde aj Slovensko môže ponúknuť kvalitného kandidáta,“ dodala Hajtová.

Viac k témam: Andrej Kiska, Istanbulský dohovor, Rada Európy, rómovia, Thorbjørn Jagland
Zdroj: Webnoviny.sk – Generálnemu tajomníkovi Jaglandovi sa páčil Spišský Hrhov, s Kiskom hovoril aj o vražde Kuciaka © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ITAPA Health&Care: Už len na entuziazme mladých lekárov nemôže stáť naše zdravotníctvo

Zastaraný obsah výučby a slabá príprava medikov do praxe. Chátrajúce nemocnice s biednym vybavením.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *