Home / SLOVENSKO / Liberáli nemôžu podporiť návrh novely o Policajnom zbore, Galko predstavil štyri pripomienky

Liberáli nemôžu podporiť návrh novely o Policajnom zbore, Galko predstavil štyri pripomienky

BRATISLAVA 17. októbra (WebNoviny.sk) – Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) nemôže v prvom čítaní podporiť vládny návrh novely zákona o Policajnom zbore.

V rozprave v Národnej rade SR to uviedol podpredseda SaS Ľubomír Galko s tým, že k návrhu má štyri pripomienky. Ako uviedol, SaS trvá na rovnakom nastavení podmienok pri menovaní aj odvolávaní policajného prezidenta.

„Trváme na rovnakom nastavení podmienok pri menovaní aj pri odvolávaní prezidenta PZ, a to vyslovením súhlasu nadpolovičnej väčšiny členov Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť pri menovaní prezidenta PZ ako aj pri odvolávaní prezidenta PZ. Je nemysliteľné, aby ste si vy v koalícii teraz nanominovali tesne pred novým volebným obdobím policajného prezidenta s očakávaním, že bude všetko kryť a zametať pod koberec a novej vláde, ktorá, pevne verím, že je už na ceste, vzali možnosť ho jednoduchou väčšinou odvolať. Je to nedemokratické a absurdné,“ povedal Galko.

Bývalí policajti kandidovať nemôžu

Liberáli nesúhlasia s tým, že do funkcie prezidenta Policajného zboru možno vymenovať len toho, kto je príslušníkom Policajného zboru najmenej desať rokov.

„Je to veľmi zlá vec, ktorá zbavuje možnosti bývalých policajtov kandidovať,“ uviedol Galko. Saskári navrhujú do výberovej komisie zahrnúť aj zástupcov opozície, prezidenta SR, zástupcu Úradu verejného ochrancu práv a mimovládnych bezpečnostných komunít a naopak, nedávať tam zástupcu prezidenta PZ.

„Princípy férovej súťaže hovoria, že by nemal byť vo výberovej komisii nominant terajšieho prezidenta PZ, ak sa ten rozhodne kandidovať alebo v budúcnosti nominant akéhokoľvek prezidenta PZ, ak sa tento rozhodne kandidovať opätovne. Takisto nemá čo vo výberovej komisii hľadať zástupca najväčšieho odborového zväzu policajtov,“ priblížil.

Nezávislá inšpekcia ako samostatný úrad

Liberáli tiež navrhujú vyňať útvar na vyšetrovanie trestnej činnosti príslušníkov Ozbrojených bezpečnostných zborov mimo útvary PZ a posilniť tak jeho autonómne postavenie. SaS je za vytvorenie nezávislej inšpekcie ako nového, samostatnému úradu.

„Sme presvedčení, že toto by bolo najlepšie riešenie pri snahe zabezpečiť objektívne a nezávislé vyšetrovanie príslušníkov Ozbrojených bezpečnostných zborov. Predložený návrh naďalej zachováva kompetenčné väzby medzi ministrom vnútra a riaditeľom Úradu inšpekčnej služby, čo môže narúšať autonómiu riadenia Úradu inšpekčnej služby,“ dodal Galko.

Podľa neho celý zákon a jeho myšlienku nepokladá SaS za zlú, sú tam aj dobré veci. Preto SaS je pripravená návrh po prijatí štyroch pripomienok podporiť v druhom čítaní.

Novela ovplyvní voľbu policajného prezidenta

Podľa novely z ministerstva vnútra, o ktorej plénum rokuje od deviatej hodiny ráno, má po novom policajného prezidenta vymenovať do funkcie minister vnútra na základe výberového konania a po verejnom vypočutí v parlamentnom výbore pre obranu a bezpečnosť, ak výbor odporučí jeho vymenovanie.

Funkčné obdobie šéfa polície má byť štvorročné, pričom sa o funkciu môže uchádzať ešte jedenkrát. Komisia, ktorá má posudzovať kandidátov do funkcie policajného prezidenta, má podľa novely sedem členov.

„Dvoch členov komisie menuje minister vnútra a po jednom členovi komisie menuje generálny prokurátor, prezident Policajného zboru, riaditeľ Úradu inšpekčnej služby, rektor Akadémie Policajného zboru a odborový orgán, ktorý má najviac členov z príslušníkov Policajného zboru,“ uvádza sa v dokumente.

V prípade zámeru odvolať policajného prezidenta z funkcie musí minister vnútra svoj návrh po novom odôvodniť a následne ho musí odporučiť brannobezpečnostný výbor aspoň trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých členov výboru. Zmeny sa týkajú aj pozície šéfa policajnej inšpekcie.

Viac k témam: Ľubomír Galko, ministerstvo vnútra SR, Polícia SR, SaS Sloboda a Solidarita
Zdroj: Webnoviny.sk – Liberáli nemôžu podporiť návrh novely o Policajnom zbore, Galko predstavil štyri pripomienky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prestaňte šíriť strach, vyzval Korčok. Pellegrini sa odmieta dištancovať od vyjadrení Šutaja Eštoka o zatiahnutí Slovenska do vojny

Pellegrini sám na svojom facebookovom profile vyhlásil, že on chce byť prezidentom mieru a nie vojny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *