Home / SLOVENSKO / Nikto neuverí snahe odpolitizovať políciu, tvrdí Grendel a vyzýva Pellegriniho vládu k férovosti

Nikto neuverí snahe odpolitizovať políciu, tvrdí Grendel a vyzýva Pellegriniho vládu k férovosti

BRATISLAVA 17. októbra (WebNoviny.sk) – Po prijatí návrhu, ktorým ide vláda od januára 2019 zaviesť štvorročné funkčné obdobie policajného prezidenta, nikto neuverí, že vláda chce odpolitizovať Policajný zbor.

V rozprave k návrhu novely zákona o Policajnom zbore v pléne parlamentu to v utorok uviedol poslanec za hnutie OĽaNO Gábor Grendel. Priblížil, že doposiaľ sme mali zákony, ale nebolo policajtov a prokurátorov, ktorí by paragrafy uplatňovali pre každého rovnako bez ohľadu na ich postavenie, kontakty a zbierku kompromitujúcich materiálov.

Viera ľudí sa dá nastoliť len skutkami

„Musela sa zmeniť vláda, policajné vedenie, museli odísť Robert Fico, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar, Róbert Krajmer. Funkcionári, ktorí majú prepojenie na osoby blízke podozrivému z objednávky vraždy Jána Kuciaka,“ povedal Grendel s tým, že ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) časť z nich zamestnala na ministerstve vnútra.

„Tento fakt znedôveryhodní akýkoľvek dobrý zámer, s ktorým prídete,“ uviedol Grendel. Podľa neho sa vláda trasie, že po nej príde iná a že nový minister vnútra bude chcieť za policajného prezidenta niekoho iného, ako chce Smer-SD. Podľa neho to je farizejstvo.

„Viera ľudí v spravodlivosť sa dá nastoliť len skutkami. V uplynulých dňoch sa také začali diať a nie vďaka výmene paragrafov. Ak sa chcete zbaviť podozrenia, že vám ide o zabetónovanie policajného prezidenta, podporte pozmeňujúci návrh, ktorý posunie účinnosť na september 2020. To by bolo fér. Dnes totiž nikto nevie, aká vláda vznikne po voľbách v roku 2020. Ak súhlasíte s posunutím účinnosti, nikto nebude namietať. Zachovajte sa fér. Inak pokazíte dobrý dojem z udalostí z posledných dní, na ktoré ľudia tak dlho čakali,“ adresoval Grendel prítomnej ministerke vnútra, ktorá návrh novely v pléne predložila.

Obdobie šéfa polície má byť štvorročné

Podľa novely z ministerstva vnútra má po novom policajného prezidenta vymenovať do funkcie minister vnútra na základe výberového konania a po verejnom vypočutí v parlamentnom výbore pre obranu a bezpečnosť, ak výbor odporučí jeho vymenovanie.

Funkčné obdobie šéfa polície má byť štvorročné, pričom sa o funkciu môže uchádzať ešte jedenkrát. Komisia, ktorá má posudzovať kandidátov do funkcie policajného prezidenta, má podľa novely sedem členov.

„Dvoch členov komisie menuje minister vnútra a po jednom členovi komisie menuje generálny prokurátor, prezident Policajného zboru, riaditeľ Úradu inšpekčnej služby, rektor Akadémie Policajného zboru a odborový orgán, ktorý má najviac členov z príslušníkov Policajného zboru,“ uvádza sa v dokumente.

V prípade zámeru odvolať policajného prezidenta z funkcie musí minister vnútra svoj návrh po novom odôvodniť a následne ho musí odporučiť brannobezpečnostný výbor aspoň trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých členov výboru. Zmeny sa týkajú aj pozície šéfa policajnej inšpekcie.

Viac k témam: Denisa Saková, Gábor Grendel, ministerstvo vnútra, OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, Polícia SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Nikto neuverí snahe odpolitizovať políciu, tvrdí Grendel a vyzýva Pellegriniho vládu k férovosti © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ficov Smer mierne klesol a súčasná koalícia by nevznikla, nevyskladala by ju však ani opozícia

Voľby do Národnej rady SR by podľa prieskumu vyhral opäť Smer.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *