Home / SLOVENSKO / Vysokoškolské vzdelávanie na Slovensku treba podľa dokumentu Európskej komisie zmodernizovať

Vysokoškolské vzdelávanie na Slovensku treba podľa dokumentu Európskej komisie zmodernizovať

BRATISLAVA 16. októbra (WebNoviny.sk) – Vysokoškolské vzdelávanie na Slovensku treba zmodernizovať, aby získalo medzinárodnejší rozmer, výsledky študentov výrazne ovplyvňuje sociálno-ekonomické prostredie, v školách by sa mohol dať väčší priestor občianskej výchove a napriek neustálemu hospodárskemu rastu sú investície do vzdelávania hlboko pod priemerom krajín OECD a Európskej únie.

Tieto zistenia vyplynuli z Monitora vzdelávania a odbornej prípravy, ktorý dnes zverejnila Európska komisia.

Ako agentúru SITA informovala Ingrid Ludviková zo Zástupenia Európskej komisie na Slovensku, tohtoročný monitor sa zameriava najmä na vzdelávanie a odráža sa v ňom aj úloha vzdelávania pri posilňovaní angažovanosti, inklúzie a porozumenia občianskym právam. V monitore sa uvádza celý rad príkladov, čo robia členské štáty pre to, aby zabezpečili, že sa mladí ľudia naučia, ako funguje demokracia a inštitúcie, a zoznámia sa s hodnotami, na ktorých je vybudovaná Európska únia.

V monitore sa okrem iného sleduje aj to, aké sú výdavky členských štátov na vzdelávanie, ktoré predstavujú dôležitú investíciu do hospodárskeho a sociálneho rozvoja. Verejné financovanie vzdelávania sa v členských štátoch EÚ zvýšilo v roku 2016 v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 0,5 percenta. Mnohé členské štáty však ešte stále investujú do vzdelávania menej než pred hospodárskou krízou a 13 z nich vynakladá menej prostriedkov.

Viac k témam: EK Európska komisia, školstvo, vysoké školy
Zdroj: Webnoviny.sk – Vysokoškolské vzdelávanie na Slovensku treba podľa dokumentu Európskej komisie zmodernizovať © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

V Banskej Bystrici môže voliť prezidenta o 30-tisíc menej voličov, ako v roku 2019

Podľa údajov bolo na začiatku volebného týždňa v meste pod Urpínom 61 271 oprávnených voličov, ktorí môžu svoj hlas odovzdať v sobotňajšom prvom kole voľby prezidenta.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *