Home / EKONOMIKA / Verejné obstarávanie by malo byť efektívnejšie, podľa Rašiho by sa niektoré procesy aj zrýchlili

Verejné obstarávanie by malo byť efektívnejšie, podľa Rašiho by sa niektoré procesy aj zrýchlili

BRATISLAVA 16. októbra (WebNoviny.sk) – Cieľom návrhu veľkej novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorý poslanci Národnej rady SR v utorok prerokovali v druhom čítaní, je zefektívniť a zjednodušiť postupy verejného obstarávania.

Zavedie sa koncepčné delenie zákaziek, pričom na ich nový druh do určitého finančného limitu sa zákon o verejnom obstarávaní nebude vzťahovať. Novelu pripravil Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), po schválení v parlamente by mala nadobudnúť účinnosť 1. januára 2019.

Zjemňujú prílišnú tvrdosť zákona

„Navrhovanou právnou úpravou sa zjemňuje prílišná tvrdosť súčasnej úpravy uzatvárania dodatkov na úroveň európskych smerníc spočívajúca v možnosti opakovanej zmeny zmluvy, uvoľnenia pravidla de minimis pri zadávaní podlimitných zákaziek,“ povedal pri odôvodnení návrhu novely pred poslancami podpredseda vlády SR pre informácie a investície Richard Raši (Smer-SD).

Rozšíri sa výnimka na odkladnú lehotu pri uzatváraní zmlúv na zmluvy uzavreté v rámci dynamického nákupného systému, ako aj dôvody na podanie určovacej žaloby na zadávanie zákazky, pričom výška súdneho poplatku má byť nižšia. To by malo podľa vicepremiéra významne zrýchliť nákupy cez tento systém.

„Významným debyrokratizačným opatrením je vypustenie konceptu dvojobálkového predkladania ponúk, ktorý sa v praxi verejného obstarávania neosvedčil a spôsobil predovšetkým zvýšenú administratívu pre verejných obstarávateľov a zbytočné predlžovanie procesu verejného obstarávania,“ priblížil Raši.

Jednoduchšie zadávanie zákaziek

Novela spresňuje postup zadávania zákaziek s nízkou hodnotou, zavádza nové jednoduchšie zadávanie podlimitných zákaziek, umožňuje fakultatívne zriadenie komisie na vyhodnocovanie ponúk či predloženie jednoduchého čestného vyhlásenia ako predbežnej náhrady dokladov o splnení podmienok účasti.

Novela upravuje podmienky používania elektronického trhoviska, a síce vypúšťa z elektronického trhoviska stavebné práce, resp. znemožňuje zadávať zákazky na uskutočnenie stavebných prác prostredníctvom elektronického trhoviska. Revízne postupy by mali byť efektívnejšie a jednoduchšie, s obmedzeným obsahom a úpravou lehôt žiadosti o nápravu.

Úprava sa týka aj výšky a výpočtu kaucie, zavedie sa koncentračná zásada v konaní o námietkach. Súťaž nebude povinná pri tovaroch a službách do 70 tis. eur bez DPH (teraz do 50 tis. eur), pri stavebných prácach do 180 tis. eur (150 tis. eur) a pri hotelových, kultúrnych či sociálnych službách do 260 tis. eur (200 tis. eur). Väčšinu zákaziek v takej hodnote doteraz zadávali práve mestá a obce alebo ich organizácie.

Viac k témam: Richard Raši, verejné obstarávanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Verejné obstarávanie by malo byť efektívnejšie, podľa Rašiho by sa niektoré procesy aj zrýchlili © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *