Home / SVET / Ruskí pravoslávni zrušili vzťahy s patriarchom Bartolomejom I., môže za to ukrajinská cirkev

Ruskí pravoslávni zrušili vzťahy s patriarchom Bartolomejom I., môže za to ukrajinská cirkev

MOSKVA 16. októbra (WebNoviny.sk) – Ruská pravoslávna cirkev zrušila vzťahy s lídrom svetovej pravoslávnej komunity, ekumenickým patriarchom Bartolomejom I. pre jeho rozhodnutie udeliť autonómiu ukrajinským pravoslávnym. Informoval o tom v pondelok metropolita Ilarion, ktorý riadi zahraničné vzťahy ruskej pravoslávnej cirkvi.

Pod tlakom ukrajinského prezidenta

Ako uviedol, synoda, teda zhromaždenie cirkevných predstaviteľov, sa rozhodlo „zrušiť eucharistické spoločenstvo“ s Konštantínopolským ekumenickým patriarchátom so sídlom v Istanbule. Bartolomej I. schválil autokefálnu, teda nezávislú cirkev na Ukrajine minulý týždeň.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko tlačil na patriarchu Bartolomeja I., ktorý je považovaný za „prvého medzi rovnými“ ortodoxnými lídrami, aby udelil nezávislosť ukrajinskej cirkvi.

Nespomenú ho ani v modlitbách

Jeho snaha zaznamenala úspech tento mesiac, keď ekumenický patriarchát oznámil, že vysiela na Ukrajinu dvoch biskupov ako krok k vyhláseniu cirkevnej nezávislosti. Ruská pravoslávna cirkev odpovedala vyhlásením, že sa nebude zúčastňovať na podujatiach, na ktorých čele bude ekumenický patriarchát, a Bartolomeja I. nebude spomínať ani vo svojich modlitbách.

Ukrajinská cirkev spadala pod správu ruskej pravoslávnej cirkvi od konca 17. storočia. Výzvy na osamostatnenie sa vystupňovali po ruskej anexii Krymu v roku 2014.

Viac k témam: autonómia, Bartolomej I., Petro Porošenko, Pravoslávna cirkev
Zdroj: Webnoviny.sk – Ruskí pravoslávni zrušili vzťahy s patriarchom Bartolomejom I., môže za to ukrajinská cirkev © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajina ako terorista a Západ ako sponzor terorizmu. Kremeľ podľa ISW využíva napätie po tragédii v Moskve

Piatkový útok na Crocus City Hall, ku ktorému sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát, neprežilo prinajmenšom 143 ľudí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *