Home / EKONOMIKA / Automobilový priemyseľ / Odpadové hospodárstvo pre Jaguar v Nitre nebude riešiť mestská spoločnosť, poslancom sa to nepáči

Odpadové hospodárstvo pre Jaguar v Nitre nebude riešiť mestská spoločnosť, poslancom sa to nepáči

NITRA 14. októbra (WebNoviny.sk) – Odpadové hospodárstvo pre Jaguar Land Rover v Nitre nebude riešiť mestská spoločnosť Nitrianske komunálne služby (NKS). Tá sa postará len o odvoz komunálneho odpadu z automobilky.

Niektorým nitrianskym poslancom sa to nepáči. Miloš Dovičovič (nezávislý) poukázal na to, že mesto prichádza o nemalé financie. „Máme tu obrovského investora na vyše sto hektároch. Koľko komunálneho odpadu, na ktorom môžeme zarobiť, odtiaľ dostaneme?“ pýtal sa na poslednom zastupiteľstve.

Mesto nemôže prinútiť súkromníka

Riaditeľ NKS Ladislav Peniaško pre agentúru SITA uviedol, že „NKS vykonáva odvoz komunálneho odpadu z Jaguaru Land Rover v zmysle všeobecne-záväzného nariadenia mesta Nitra na základe ohlásenia firmy. Dnes má Jaguar Land Rover štyri 1100-litrové nádoby s intervalom vývozu raz za sedem dní.“

Na otázku, či sa NKS uchádzali o zákazku na riešenie celého odpadového hospodárstva pre automobilku, neodpovedal. Potvrdil však, že pre niektoré firmy z Priemyselného parku Nitra – Sever túto činnosť zabezpečujú. Primátor Nitry Jozef Dvonč podotkol, že mesto nemôže donútiť súkromnú firmu, aby si vybrala pre riešenie celého odpadového hospodárstva mestskú spoločnosť.

Dovičovič spochybňuje aj dostatočnosť počtu nádob na komunálny odpad pre firmu veľkosti Jaguaru. „My máme štyri nádoby na komunálny dopad pred domom, ktorý má tri vchody,“ povedal.

Cieľom je znížiť množstvo odpadu recykláciou

Jaguar Land Rover má v súčasnosti vyše 1 300 zamestnancov, výrobu plánuje spustiť v priebehu najbližších týždňov. V súčasnosti prebieha testovacia výroba. „Veď ešte nevyrábajú a tým zamestnancom, ktorí sú tam, to možno stačí. To, či je to dostatočné alebo nedostatočné, treba posúdiť a vieme na to zatlačiť,“ reagoval primátor.

Otázkou nakladania s odpadom zo strany Jaguaru sa mestskí poslanci zaoberali už aj na júnovom zastupiteľstve, v tom čase mala automobilka dve 1100-litrové nádoby s odvozom raz za 14 dní.

Spoločnosť Jaguar Land Rover Slovakia vtedy pre agentúru SITA uviedla, že plne rešpektuje ustanovenia zákona o odpadoch a všeobecne-záväzné nariadenie mesta Nitra o nakladaní s komunálnymi odpadmi.

„Ekologická udržateľnosť je pre nás ako firmu jednou z kľúčových priorít s cieľom znižovať množstvo odpadu prostredníctvom recyklácie,“ uviedla Alexandra Sabolová z kancelárie pre komunikáciu automobilky a dodala, že žiadosť o nádoby za nich podal ich subdodávateľ KOSIBA.

Viac k témam: Jaguar Land Rover v Nitre, komunálny odpad
Zdroj: Webnoviny.sk – Odpadové hospodárstvo pre Jaguar v Nitre nebude riešiť mestská spoločnosť, poslancom sa to nepáči © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dopady šírenia variantu omikron na Slovensku intenzívne riešia aj slovenské automobilky

Žilinská Kia už pri týždennom porovnaní eviduje nárast počtu pozitívnych ako aj tých v karanténe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *