Home / EKONOMIKA / Výdavky na nemocnice sa síce zvýšia, ANS však upozorňuje na ich rozdelenie

Výdavky na nemocnice sa síce zvýšia, ANS však upozorňuje na ich rozdelenie

BRATISLAVA 11. októbra (WebNoviny.sk) – Kapitálové výdavky určené pre nemocnice sa na budúci rok majú zvýšiť, Asociácia nemocníc (ANS) však kritizuje ich rozdelenie. Ako na štvrtkovej tlačovej besede uviedol prezident ANS Marián Petko, plánujú sa len pre trinásť štátnych nemocníc.

„Do 90 ďalších nemocníc tieto peniaze ísť nemajú,“ povedal. Občan SR, pacient a daňový poplatník je podľa neho len jeden a má taký istý nárok na starostlivosť bez ohľadu na to, v ktorej nemocnici ho ošetrujú.

Historicky najviac peňazí

Kapitálové výdavky sú prostriedky na nákup zdravotníckej techniky alebo opravu budov. Ich objem sa má na budúci rok zvýšiť na 100 mil. eur. Celkovo má ísť do zdravotníctva v budúcom roku historicky najviac peňazí.

Zástupcovia ANS a Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) zvýšenie rozpočtu v zdravotníctve vítajú, majú však pochybnosti, či ich bude dostatok. V budúcnosti sa totiž podľa nich môžu napríklad zvýšiť ceny energií. Taktiež majú výhrady k objemu peňazí, ktoré dá štát za svojich poistencov.

Prioritné kapitálové výdavky

Ako reagovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová, rezort smeruje kapitálové výdavky prioritne do tých koncových zdravotníckych zariadení, ktoré liečia najvážnejšie a ekonomicky najviac náročné prípady.

„Je dôležité si uvedomiť aj skutočnosť, že technické a prístrojové vybavenie týchto koncových nemocníc je podstatne iné a finančné nákladnejšie ako vybavenie menších regionálnych nemocníc,“ dodala.

Situácia je vybalancovaná

Podla Eliášovej sa môžu aj menšie nemocnice uchádzať o finančné prostriedky z európskych fondov. Väčšina z prostriedkov smerovala práve do menších regionálnych nemocníc, vysvetlila. Po splnení podmienok je k dispozícii práve na rekonštrukcie a modernizácie viac ako 150 miliónov eur z eurofondov.

„To znamená, že z tohto pohľadu, keď veľké fakultné nemocnice čerpajú prostriedky z kapitálových výdavkov a menšie regionálne z eurofondov, môžeme povedať, že situácia je vybalancovaná,“ ukončila.

Viac k témam: ANS Asociácia nemocníc Slovenska, Marián Petko, zdravotníctvo, Zuzana Eliášová
Zdroj: Webnoviny.sk – Výdavky na nemocnice sa síce zvýšia, ANS však upozorňuje na ich rozdelenie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *