Home / EKONOMIKA / Doprava a infraštruktúra / Stavebná komora upozorňuje na incident v Stupave a Veľkých Úľanoch a žiada nový zmysluplný zákon

Stavebná komora upozorňuje na incident v Stupave a Veľkých Úľanoch a žiada nový zmysluplný zákon

BRATISLAVA 10. októbra (WebNoviny.sk) – Stavebná komora SR (SKSR) upozorňuje na dlhodobo neriešený stav stagnácie odbornosti a takmer úplne chýbajúcej kontroly a zodpovednosti v celom procese stavebnej činnosti na Slovensku.

Za nevyhnutné považuje pripraviť naozaj zmysluplný, zrozumiteľný a vykonateľný nový stavebný zákon, ktorý zavedie a prinavráti systém do stavebníctva v záujme bezpečných a zdravých stavieb.

Kolízie a havárie stavieb

Stavebná komora tak reaguje na tretie výročie vysťahovania nebezpečnej polyfunkčnej obytnej budovy Centroom v Piešťanoch, ako aj na zrútenie zateplenia bytového domu v Stupave cez uplynulý víkend a zrútenie ešte neskolaudovaného niekoľkotonového prístrešku v škole vo Veľkých Úľanoch v okrese Galanta začiatkom týždňa.

Tento stav sa podľa komory prejavil najviac nárastom vážnych kolízií a havárií stavieb hlavne po roku 2012, napríklad, zrútením rozostavaného diaľničného mosta aj s ľudskými obeťami pri obci Kurimany, či haváriou časti polyfunkčnej stavby Trinity v Bratislave.

Základný problém je v legislatíve

Základný problém vidí stavebná komora najmä v nestabilnej legislatíve pre stavebníctvo. „Najväčšie problémy nastali po roku 1992 zrušením významných predpisov týkajúcich sa obsahu, povinností a zodpovednosti projektanta, majstra stavebnej výroby, stavbyvedúceho, technického dozoru, ako aj stavebných úradov bez náhrady,“ informoval prezident SKSR Ivan Pauer.

Zostal len pôvodný stavebný zákon z roku 1976, ktorý pod zámienkou prispôsobovania sa európskym kritériám neustále podlieha desiatkam nesystémových účelových zmien a haseniu problémov pre potreby rôznych developerov a lobistických skupín,“ uviedol Pauer.

Technické normy a obstarávanie

Podobne je to podľa neho aj s technickými normami a verejným obstarávaním. Výsledkom podľa prezidenta stavebnej komory je, že prácu projektanta, resp. projekt po jeho vyhotovení nikto nekontroluje, pretože už neexistuje zákonom predpísaná výstupná kontrola projektu a vstupná kontrola projektu zhotoviteľom stavby.

Projekty by podľa stavebného zákona mali kontrolovať a osvedčovať stavebné úrady, ale mnohé sú personálne – kapacitne poddimenzované a niekedy aj odborne nepostačujúce. Toto je však výsledok nedomyslenej zmeny kompetencií stavebných úradov od 1. januára 2003,“ tvrdí Pauer.

Osvedčovanie odbornej spôsobilosti

Stavebné úrady podľa neho odvtedy jednoducho nestačia pokrývať potreby zvýšenej administrácie, byrokracie a výstavby.

Dlhoročné problémy sú podľa Pauera aj v osvedčovaní odbornej spôsobilosti pre kvalifikáciu stavbyvedúci a stavebný dozor, ktoré bez vzdelávacej prípravy podľa zákona o celoživotnom vzdelávaní vydáva organizácia združujúca projektantov, hoci nie je akreditovaná a ani vzdelávacia podľa živnostenského zákona.

Prakticky od roku 1992 neexistuje skutočné celoživotné vzdelávanie v celom spektre stavebníctva. Činnosť stavebného dozoru je podľa stavebného zákona vymedzená len na vedenie a uskutočňovanie jednoduchej stavby vykonávanej svojpomocou,“ dodal Pauer.

Viac k témam: legislatíva, Stavebná komora SR, stavebníctvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Stavebná komora upozorňuje na incident v Stupave a Veľkých Úľanoch a žiada nový zmysluplný zákon © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Amazon chce rozšíriť svoj vozový park v Európe o tisícky ďalších elektrických dodávok a nákladiakov

Spoločnosť chce byť do roku 2040 uhlíkovo neutrálna.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *