Home / šport / Hokej / Štartuje nová sezóna NHL a ponúkne aj zápasy v Európe, Stanley Cup obhajuje Washington

Štartuje nová sezóna NHL a ponúkne aj zápasy v Európe, Stanley Cup obhajuje Washington

WASHINGTON 3. októbra (WebNoviny.sk) – V noci zo stredy na štvrtok odštartuje stretnutím Toronta proti Montrealu nový ročník najprestížnejšej hokejovej súťaže na svete – zámorskej NHL.

Základná časť, v ktorej každý z 31 účastníkov odohrá 82 zápasov, sa skončí 6. apríla 2019. Do vyraďovacej fázy sa prebojuje 16 tímov, po osem z každej konferencie. Sezóna 2018/2019 vyvrcholí finálovou sériou, ktorej úvodné duely sú naplánované na koniec mája.

Nie všetky merania síl základnej časti 2018/2019 sa odohrajú na území Severnej Ameriky. Edmonton sa 6. októbra stretne s New Jersey v švédskom Štokholme, Florida s Winnipegom odohrajú dva duely vo fínskych Helsinkách (1. a 2. novembra).

Stanleyho pohár obhajuje Washington

Prestížny Stanleyho pohár pre víťaza obhajuje Washington Capitals. Tím okolo kapitána Alexandra Ovečkina ukončil dvojročnú nadvládu Pittsburghu Penguins, keď v minulosezónnom finále zdolal vtedajšieho nováčika súťaže Vegas Golden Knights 4:1 na zápasy.

Capitals v lete nezažili žiadny výpredaj hráčov, kostra víťazného mužstva zostala pokope. Preto z hlavného mesta Spojených štátov znejú hlasy o obhajobe.

„Ak budeme pokračovať v našom štýle hry, ktorý sme predvádzali v minulej sezóne, myslím si, že máme veľmi dobrú šancu na obhajobu. Viem, že stávkové kancelárie sú proti nám, mali sme krátku letnú prípravu, zatiaľ čo ostatné tímy trénovali o pár mesiacov dlhšie. Stále však máme takmer kompletný tím z minulej sezóny,“ uviedol útočník T. J. Oshie pre agentúru AP.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Washington Capitals vyhral Stanley Cup

Capitals opustil po sezóne z pravidelne nastupujúcich hráčov iba defenzívny útočník Jay Beagle (Vancouver) a tiež náhradný brankár Philipp Grubauer (Colorado).

Tímovému manažmentu sa podarilo predĺžiť kontrakt s dôležitým obrancom Johnom Carlsonom (8 rokov, celková hodnota 64 miliónov USD), dôrazným útočníkom Tomom Wilsonom (6 rokov, 31 miliónov USD) a českým bekom Michalom Kempným (4 roky, 10 miliónov USD).

Súčasťou organizácie Caps sa v lete stal aj jeden slovenský hokejista. Úradujúci šampión si vo vstupnom drafte zo 46. miesta vybral obrancu Martina Fehérváryho. „Som veľmi šťastný, že si ma vybrali. Sú aktuálnym víťazom Stanleyho pohára, myslím si, že momentálne nie je v NHL lepšia organizácia,“ povedal rodák z Bratislavy. Osemnásťročný bek odohrá ročník 2018/2019 vo švédskej najvyššej súťaži.

Tradične silná Tampa Bay

Medzi favoritov na zisk Stanley Cupu patrí už tradične silná Tampa Bay Lightning. „Blesky“ stroskotali v uplynulej sezóne práve na Washingtone, Capitals ich vyradili vo finále Východnej konferencie tesne 4:3 na zápasy. „Mysleli sme si, že máme šancu získať Stanleyho pohár. Som veľmi sklamaný. Máme tím plný kvalitných hokejistov, takto to dopadnúť nemalo,“ poznamenal po konci sezóny 2017/2018 kapitán Tampy Steven Stamkos.

Floridským tímom otriasli v lete najmä dve záležitosti. Prvou bol nečakaný koniec Steva Yzermana na poste generálneho manažéra. Legendárneho útočníka Detroitu Red Wings nahradil doterajší asistent Julien BriseBois. „Julien je na funkciu generálneho manažéra výborne pripravený. Odvádza tu výbornú prácu, zaslúži si to,“ vravel Yzerman.

BriseBois sa uviedol odvážnym krokom, keď ukončil spoluprácu s obrancom Jakom Dotchinom. Dvadsaťštyriročný bek prišiel do predsezónneho kempu nepripravený s 13-kilogramovou nadváhou. Okrem Dotchina opustil Lightning napríklad slovenský brankár Peter Budaj (Los Angeles) či veterán Chris Kuntiz (Chicago), tím však neprišiel o žiadnu dôležitú súčasť zostavy.

Podobne ako Capitals, aj „blesky“ si udržali svoje dôležité články. Nové kontrakty podpísali v lete útočník Nikita Kučerov (8 rokov, 76 miliónov USD), obranca Ryan McDonagh (7 rokov, 47,25 milióna USD) či ďalší forvard J. T. Miller (5 rokov, 26.25 milióna USD).

Výrazne posilnené Toronto

V letnom období sa výrazne posilnilo Toronto. Maple Leafs podpísali zmluvu na sedem rokov s hviezdnym centrom Johnom Tavaresom. Bývalý kapitán New Yorku Islanders si v kanadskom tíme zarobí v priemere 11 miliónov USD ročne.

„Javorové listy“ majú spolu s ním výborný útok, kde sú hráči ako Auston Matthews, Mitch Marner, Nazem Kadri či veterán Patrick Marleau. Podobne hviezdne mená však chýbajú v defenzíve, kde vyčnievajú najmä Morgan Rielly s Jakom Gardinerom.

Práve obrana by mohla Torontu zabrániť v zisku prvého Stanley Cupu od roku 1967. „Pravdepodobne verím našej obrane oveľa viac než ostatní. Kľúčom bude naďalej vyvážať puky dopredu a posúvať ich útočníkom, myslím si, že to všetci zvládnu,“ priznal generálny manažér Toronta Kyle Dubas pre nhl.com.

Medzi favoritov v Západnej konferencii bude patriť San Jose Sharks. „Žraloci“ sa podobne ako Maple Leafs posilnili o zvučné meno, keď získali hviezdneho ofenzívneho obrancu Erika Karlssona z Ottawy Senators. Spolu s ďalším produktívnym bekom Brentom Burnsom a spoľahlivou dvojicou Marc-Édouard Vlasic – Justin Braun majú Sharks jednu z najsilnejších defenzív v profilige.

„Už v Burnsovi sme mali jedného z najlepších ofenzívnych obrancov v lige a teraz sme získali aj jedného z najlepších v histórii. Musíme si však pamätať, že vďaka defenzíve budeme víťaziť v zápasoch a myslieť najprv na obranu,“ uvedomuje si skúsený útočník Joe Thornton.

„Zlatí rytieri“ sa posilnili

V uplynulom ročníku šokoval hokejovú verejnosť nováčik súťaže Vegas Golden Knights, ktorý sa prebojoval až do finále súťaže. Teraz sú pred „zlatými rytiermi“ zvýšené očakávania. Tím z Las Vegas sa posilnil o útočníkov Maxa Paciorettyho s Paulom Stastnym, odišiel napríklad slovenský krídelník Tomáš Tatar.

V tíme zostali produktívni útočníci William Karlsson, Jonathan Marchessault aj Reilly Smith a v bránke sa Golden Knights budú môcť spoľahnúť na Marca-Andrého Fleuryho. „Myslím si, že všetci teraz očakávajú oveľa viac, či už hráči, tréneri či fanúšikovia. Ak chceme naozaj uspieť, nesmieme nad tým toľko premýšľať. Musíme hrať našu hru a úspech príde,“ myslí si Fleury.

V obrane tímu z Nevadskej púšte bude v prvých 20 zápasoch chýbať Nate Schmidt. Americký zadák dostal dištanc pre užitie nepovolených látok.

Miesto na dne tabuľky sa po odchode kapitána E. Karlssona a produktívneho útočníka Mika Hoffmana veští Ottawe Senators. Medzi kľúčových hráčov „senátorov“ by mali patriť najmä forvardi Mark Stone s Mattom Ducheneom. Obaja sa však 1. júla stanú nechránenými voľnými hráčmi. Z

iskom Duchenea sa navyše Sens vzdali voľby v prvom kole draftu 2019 a prípadného zisku jedného z najtalentovanejších hráčov budúcoročného výberu. Prvokolový výber pripadne Coloradu Avalanche. Najväčším favoritom na post „jednotky“ draftu 2019 je americký center Jack Hughes.

Kovaľčukov návrat za more

Po piatich rokoch vo vlasti ohlásil návrat do zámoria 35-ročný ruský útočník Iľja Kovaľčuk. Rodák z Tveru podpísal zmluvu s Los Angeles Kings.

„Mohol som sa vrátiť už pred rokom, ale keď som sa dozvedel, že NHL nepustí hráčov na olympiádu, s nikým som ani nerokoval. Všetkým sa chcem veľmi poďakovať. Verím, že som urobil najlepšie rozhodnutie pre seba i svoju rodinu. Stále je v tíme veľa šampiónov, ktorí získali Stanleyho pohár v rokoch 2012 či 2014. Pri rozhodovaní bola pre mňa najdôležitejšia šanca na úspech. Kings ma chceli a to zohralo veľkú rolu,“ prezradil Kovaľčuk pre web championat.com.

Medzi favoritov na zisk trofeje pre najlepšieho nováčika by mali patriť švédsky obranca Rasmus Dahlin (Buffalo), jednotka draftu 2018, „dvojka“ rovnakého výberu Andrej Svečnikov (Carolina), americký útočník Brady Tkachuk (Ottawa) či švédsky útočník Elias Pettersson (Vancouver).

Pettersson by mal v tíme „kosatiek“ nadviazať na sedemnásť sezón, ktoré v kanadskom tíme odohrali bratia Henrik a Daniel Sedinovci. Švédske dvojičky sa po uplynulej sezóne rozlúčili s aktívnou kariérou. V profilige neuvidíme už ani 46-ročného veterána Jaromíra Jágra, Briana Giontu, Alexandra Burrowsa či českého brankára Ondřeja Pavelca.

Viac k témam: NHL
Zdroj: Webnoviny.sk – Štartuje nová sezóna NHL a ponúkne aj zápasy v Európe, Stanley Cup obhajuje Washington © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slafkovský vyrovnal tínedžerský rekord v Canadiens, bodoval aj Nemec (video)

Najvyťaženejším hráčom bol Erik Černák z Tampy Bay.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *