Home / EKONOMIKA / Farmárom poškodeným suchom by mal štát vyplatiť 34 miliónov eur

Farmárom poškodeným suchom by mal štát vyplatiť 34 miliónov eur

BRATISLAVA 2. októbra (WebNoviny.sk) – Farmári poškodení suchom v roku 2017 by mali dostať od štátu ako odškodné 34 miliónov eur.

Takú sumu vyčíslilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) v materiáli, ktorý hodnotil vplyv sucha v minulom roku, a ktorý agrorezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

Materiál ešte musí prejsť časťou legislatívneho procesu, samotný agrorezort však priznal, že peniaze na jeho naplnenie zatiaľ zabezpečené nemá a bude ich hľadať v rozpočte na rok 2019.

Ovplyvnených bolo viac ako 210 subjektov

Financie by malo na základe požiadavky MPRV zabezpečiť Ministerstvo financií SR a budú vyčlenené farmárom, ktorí zaznamenali stratu úrody o viac ako 30 %.

Vzhľadom na mimoriadnu situáciu spôsobenú suchom v roku 2017 žiadame formou rozpočtového opatrenia zo zdrojov Ministerstva financií Slovenskej republiky zabezpečiť sumu 34,2 miliónov eur, ktoré by pokryli výpadok na tržbách v rastlinnej výrobe poľnohospodárskych podnikov v Slovenskej republike v minulom roku tých poľnohospodárskych podnikov, ktoré sucho postihlo znížením úrody o viac ako 30 %,“ uviedlo MPRV v predkladanom materiáli.

Ministerstvo pôdohospodárstva SR skonštatovalo, že extrémne klimatické podmienky vlani negatívne ovplyvnili hospodárenie minimálne 210 poľnohospodárskych subjektov s celkovým počtom zamestnancov 6 578. Extrémne sucho a jeho následky spôsobili výpadok na úrode v Slovenskej republike vo výške 52 miliónov eur.

Najviac postihnuté oblasti

Agrorezort v materiáli potvrdil, že okresmi, ktoré sucho postihlo najviac, boli Trnava, kde bol výpadok na úrode vyčíslený na 7,4 milióna eur, a Dunajská Streda s výpadkom 6,5 milióna eur.

Najväčšie výpadky na úrodách boli zaznamenané pri kukurici na zrno aj na siláž, ozimnej pšenici mäkkej aj tvrdej, repke olejnej, cukrovej repe, jačmeni jarnom, zemiakoch a slnečnici, ktoré sú nosnými plodinami najmä v západoslovenskom regióne,“ ozrejmilo MPRV.

Zvýhodnené by podľa materiálu hodnotiaceho sucho v minulom roku mali byť podniky, ktoré sa s ním snažili vysporiadať so závlahovými systémami.

Vzhľadom na skutočnosť, že 44 poľnohospodárskych podnikov na elimináciu dopadov sucha v roku 2017 využilo závlahové systémy, s čím súviseli zvýšené náklady na zabezpečenie produkcie, odporúčame navýšenie percenta kompenzácie pre tieto podniky o 10 % oproti tým, ktoré závlahu nevyužili,“ uviedol v materiáli agrorezort.

Viac k témam: farmári, Ministerstvo financií SR, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, odškodné, sucho
Zdroj: Webnoviny.sk – Farmárom poškodeným suchom by mal štát vyplatiť 34 miliónov eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Biznis konferencia Empire Con 10 s novým dátumom a v novom šate

Dvojdňový prílev informácií zameraný na sales a leadership, má na svedomí úspešný slovenský networker David Zbojek.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *