Home / Veda a technika / Nobelovu cenu za fyziku získali traja vedci za prelomové vynálezy v oblasti laserovej fyziky

Nobelovu cenu za fyziku získali traja vedci za prelomové vynálezy v oblasti laserovej fyziky

ŠTOKHOLM 2. októbra (WebNoviny.sk) – Nobelovu cenu za fyziku získali tento rok dvaja laureáti a jedna laureátka za prelomové vynálezy v oblasti laserovej fyziky.

Optické pinzety

Američan Arthur Ashkin si trofej zaslúžil „za optické pinzety a ich použitie v biologických systémoch“. Vedec vynašiel optickú pinzetu, ktorá dokáže s pomocou laseru uchytiť atóm, vírus a iné živé bunky.

[xml_related id=“1288645″ style=“media“ /]

Vďaka tlaku žiarenia svetla sa mu podarilo hýbať predmetmi. Veľký prielom prišiel v roku 1987, keď Ashkin použil pinzetu na uchytenie živej baktérie, ktorá zostala neporušená. Ihneď začal študovať biologické systémy. Pinzetu v súčasnosti využívajú pri bádaní mechanizmu života.

Ultrakrátke optické impulzy

Gérard Mourou z Francúzska a Donna Strickland z Kanady získali prestížne ocenenie za „ich metódu generovania vysokej intenzity ultrakrátkych optických impulzov“. Dvojica vydláždila cestu najkratším a najintenzívnejším laserovým impulzom, aké človek kedy vytvoril.

Svoj revolučný článok zverejnili v roku 1985. Dvojica vynašla techniku CPA (chirped pulse amplification), ktorá sa čoskoro stala štandardom pre lasery s vysokou intenzitou. Využívajú ju aj pri korekčných operáciách očí.

Informácie pochádzajú z webstránky www.nobelprize.org.

Viac k témam: Arthur Ashkin, CPA chirped pulse amplification, Donna Strickland, Gérard Mourou, Nobelova cena za fyziku
Zdroj: Webnoviny.sk – Nobelovu cenu za fyziku získali traja vedci za prelomové vynálezy v oblasti laserovej fyziky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Európska únia otvorila v arktickom Švédsku svoj prvý pevninský štartovací komplex pre malé satelity

Celkový počet satelitov by mohol do roku 2040 dosiahnuť 100-tisíc v porovnaní so súčasnými piatimi tisíckami funkčných satelitov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *