Home / šport / Cyklistika / MS v cestnej cyklistike: Peter Sagan sa snaží o nemožné, v kopcoch obhájiť titul majstra sveta

MS v cestnej cyklistike: Peter Sagan sa snaží o nemožné, v kopcoch obhájiť titul majstra sveta

INNSBRUCK 30. septembra (WebNoviny.sk) – Pred desiatou hodinou odštartovali v nedeľu mužské preteky elite na majstrovstvách sveta v cyklistike v rakúskom Innsbrucku a víťaz v cieli sa očakáva po 16.50 SELČ.

Na trať sa vydalo aj šesť Slovákov na čele s trojnásobným majstrom sveta Petrom Saganom. Obhajcu titulu na trati podporujú Martin Haring, Patrik Tybor, Martin Mahďar (všetci Dukla Banská Bystrica) a duo z Bora-Hansgrohe Juraj Sagan s Erikom Baška.

Pätica „domestikov“ má jasnú úlohu – čo najviac pomôcť Petrovi Saganovi, ktorý sa ako „nevrchár“ pokúsi o takmer nemožné – miešať kartami na popredných priečkach výsledkovej klasifikácie.

Cyklisti nastúpajú 4670 m

Od španielskej Ponferrady 2014 sa na svetovom šampionáte poriadne nedostali k slovu vrchári. Tri tituly slovenského fenoména Petra Sagana sa zrodili v klasikárskych či šprintérskych dojazdoch v Richmonde, Dauhe a Bergene.

Odporúčame:
Deväť kopcov a 4670 nastúpaných metrov. Sagan a spol. pôjdu najťažší „majstrák“ v histórii

Innsbruck však „horolezcom na bicykloch“ všetko vynahradí v plnom rozsahu. Nedeľňajšie preteky mužskej kategórie elite merajú 258,5 km a cyklisti počas nich nastúpajú 4670 m.

Odporúčame:
Peter Sagan predĺžil zmluvu s Bora-Hansgrohe, v tíme ostávajú aj ďalší dvaja Slováci

Pelotón sa vydal na trať v Kufsteine a po úvodných zahrievacích 57 km na zvlnenej rovine príde na rad séria deviatich stúpaní na ceste do Innsbrucku. To prvé „Gnadewald“ ešte pred príchodom na okruh meria 2,6 km a má priemer „výživných“ 10,5%.

Krkolomný zjazd do cieľa

Na prvý zo šiestich okruhov vstúpia cyklisti po 85 km jazdy. Každý z nich meria 23,9 km a dominuje mu 7,9 km dlhé stúpanie do Iglsu s priemerným sklonom 5,7% a dvojnásobným maximom.

Cyklisti toto stúpanie absolvujú sedemkrát s chuťovkou na záver. Bude ním 2,8 km dlhá stena Höttinger Höll (Peklo Höttingen) s priemerom 11,5% a pasážami s maximom 25%. Z jeho vrcholu to bude do cieľa 8 km, ktoré cyklisti „zletia“ v krkolomnom zjazde.

Vlani v nórskom Bergene Peter Sagan dovŕšil víťazný hetrik a stal sa prvým cyklistom v histórii, ktorému sa podarilo vyhrať preteky s hromadným štartom na MS trikrát v neprerušenej sérii. Okrem Sagana majú tri tituly majstra sveta na konte aj Belgičania Eddy Merckx a Rik van Steenbergen, Španiel Óscar Freire a Talian Alfredo Binda.

Viac k témam: Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike, Peter Sagan
Zdroj: Webnoviny.sk – MS v cestnej cyklistike: Peter Sagan sa snaží o nemožné, v kopcoch obhájiť titul majstra sveta © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Peter Sagan musí v Taliansku podstúpiť na operáciu, trápia ho problémy so srdcom

Operácia môže nabúrať Saganove plány počas Olympijských hier v Paríži.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *