Home / Veda a technika / Na asteroide Ryugu úspešne pristáli roboty zo sondy Hajabusa 2, cieľom je zbierať vzorky hornín

Na asteroide Ryugu úspešne pristáli roboty zo sondy Hajabusa 2, cieľom je zbierať vzorky hornín

BRATISLAVA 23. septembra (WebNoviny.sk) – Na asteroid Ryugu úspešne pristáli dve robotické zariadenia z japonskej sondy Hajabusa 2. Roboty, ktoré vyslala v piatok, sa budú okolo približne kilometer širokého telesa pohybovať poskakovaním, pričom budú zaznamenávať teploty a snímky jeho povrchu.

Úspešné pristátie zariadení potvrdila v sobotu japonská národná vesmírna agentúra JAXA s tým, že sú obe v poriadku. Zároveň na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter zverejnila prvé zábery, ktoré roboty vyfotili.

Roboty boli uskladnené na sonde v kontajneri Minerva II-1. Sonda ich vypustila z výšky okolo 60 metrov nad povrchom asteroidu. Každý z robotov váži kilogram a je vybavený širokouhlými a stereo kamerami a senzormi, ktoré budú zaznamenávať teplotu na telese. Roboty sa dokážu pohybovať v slabej gravitácii telesa vďaka motorom poháňaným vnútorným rotorom, píše spravodajský portál BBC.

Odporúčame:
Vedci navrhujú vytvoriť na Sahare obrovskú veternú a slnečnú elektráreň

Hajabusa 2 dorazila k Ryugu v júni tohto roku po tri a pol ročnej ceste zo Zeme. Tretieho októbra ešte vyšle na asteroid modul Mascot, ktorý vyrobilo Nemecké centrum pre letectvo a kozmonautiku a francúzske Národné centrum kozmického výskumu.

Koncom októbra sonda zostúpi k povrchu asteroidu, aby mohla zozbierať vzorky hornín a pôdy. JAXA neskôr plánuje vytvoriť na asteroide kráter, do ktorého by Hajabusa 2 pristála a zozbierala horniny, ktoré neboli vystavené vonkajšiemu prostrediu kozmu. Na cestu naspäť by sa mala sonda vydať v decembri 2019 a vzorky by mali na Zem doraziť v roku 2020.

Viac k témam: asteroid, robot, vesmír
Zdroj: Webnoviny.sk – Na asteroide Ryugu úspešne pristáli roboty zo sondy Hajabusa 2, cieľom je zbierať vzorky hornín © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Európsky teleskop Euclid úspešne vyslali za objavovaním tajomného temného vesmíru

Euclid mal pôvodne štartovať na ruskej rakete z Francúzskej Guyany v Južnej Amerike, hlavného európskeho kozmodrómu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *